Consiliul Federației Ruse vine cu o reacție dură la decizia CC privin statutul limbii ruse: Prima “despărțire” de limba rusă a fost întreprinsă de Plahotniuc

Consiliul Fedrației Ruse a venit cu o reacție dură la decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova privind decizia de a declara neconstituțională legea cu privire la acordarea unui statut special limbii ruse, transmite Telegraph.md

Astfel, președintele Comitetului Consiliului Fedrației Ruse în domeniul relațiilor internaționale, Konstantin Kosachyov a declarat că decizia CC a RM reprezintă al doilea atac asupra limbii ruse din țările din spațiul ex-sovietic.

Menționând primul atac, acesta s-a referit la implementarea unei legi din Ucraina privind transferul sferei serviciilor în limba ucraineană, iar al doilea, reprezintă decizia CC din RM.

Kosachyov amintește că precedenta încercare de “despărțire” de limba rusă a fost întreprinsă în anul 2018, în timpul regimului Plahotniuc. Acum a urmat alta, în timpul președintelui Maia Sandu, aliații căreia au și depus plângerea respectivă la CC.

La fel, președintele Comitetului CFR, amintește că în timpul campaniei electorale, Maia Sandu a declarat nu o singură dată că vrea să construiască o Moldovă în care cetățenii de orice etnie se vor putea simți în siguranță și în care drepturile, inclusiv dreptul la utilizarea limbii proprii, vor fi apărate.

Dacă acum doamna președinte va susține decizia Curții Constituționale, atunci asta, în afara oricăror dubii, va arăta atitudinea sa personală și politică referitor la promisiunile și obligațiunile pe care le-a declarat anterior. În această ordine de idei, va fi foarte greu de atins un al scop: de a regla relațiile bune cu Rusia și de a rezolva multe probleme acumulate între statele noastre” scrie Kosachyov.

Șeful comitetului relații internaționale subliniază aportul ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi prin faptul că încercat să explice judecătorilor CC că limba rusă este folosită de toate minoritățile etnice din Republica Moldova și că rusa este de facto limbă de comunicare inter-etnică.

Totodată, Konstantin Kosachyov menționează că decizia Curții Constituționale va îndepărta și mai tare Moldova de rezolvarea conflictului transnistrian.

Este greu de imaginat ca locuitorii malului stâng al Nistrului, trecând prin tragedia de 30 de ani în urmă, cauză a căreia a fost tot aceeași întrebare lingivstică și tot aceeași dorință autorităților chișinăuiene de a îndeplini românizarea forțată, vor dori brusc să reintegreze în așa Republică Moldova” spune Kosachyov.

Totodată și Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a venit cu o reacție la cele întâmplate. Astfel, reprezentanții Ambasadei spun că verdictul privind privarea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică este un factor alarmant în contextul conservării păcii inter-etnice în statul multinațional moldovenesc.

Citește și: Sergiu Sîrbu: „PAS recurge la un nihilism juridic, în contradicție cu decizia Curții Constituționale”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share