Contrar poziției agricultorilor, și Slusari cere interzicerea exportului de grâu

Deși agricultorii susțin că producția globală de produse cerealiere și oleaginoase din Republica Moldova asigură tot consumul intern în panificație și domeniul agroindustrial, și Alexandru Slusari, lider PPDA, cere interzicerea exportului de grâu. Declarația lui Slusari vine după ce Igor Grosu, președintele interimar al PAS, a solicitat astăzi Guvernului Republicii Moldova să intervină și să pună prohibiție la exportul de cereale.

”Am strigat timp de o lună că e nevoie de interzis exportul de grâu. Măcar a celui eliberat din rezerva de stat. Încă din martie am făcut tot posibilul ca niciun gram de grâu să nu iasă din portul Giurgiulești. Am prezentat niște cifre, care arată foarte clar că avem grâu în țara la limită”, a spus Slusari.

Totuși, declarația fruntașului PPDA este contrazisă de agricultori. Aceștia susțin că piața internă consumă doar 20-30% din cantitățile de cereale și oleaginoase produse anual, iar importurile nu pot fi suspendate. Mai mult, aceștia mai atrag atenția că prețul pâinii crește din cauza creșterii prețului combustibilului și a energiei electrice.

”Factorul energetic duce la creșterea prețului pâinii, nu stocurile de grâu, care la moment sunt suficiente”, este poziția agricultorilor.

Contactat pentru un comentariu, directorul general al unui combinat de pâine din nordul țării susține că prețul pâinii nu este influențat de exportul de grâu din țara noastră, mai cu seamă că acele cantități care sunt în discuții de câteva săptămâni stau și acum în Portul Giurgiulești. Mai mult, acesta susține că producătorii de pâine din țara noastră nu s-au arătat foarte interesați de oferta Agenției Rezerve Materiale, deoarece prețul propus de către aceștia era egal cu prețul de pe piață, inclusiv condițiile de plată mult mai severe.

Directorul citat susține că întreprinderea pe care o administrează produce preponderent pâine din categoria de preț sub 5 lei, iar situația creată în jurul acestor produse duce la pierderi colosale în fiecare lună.

”Scumpirea pâinii este inevitabilă. S-a scumpit făina cu 40%, combustibilul, ouăle și altă materie primă, dar prețul a rămas neschimbat de mai mulți ani. Mai mult, prețul pâinii în Republica Moldova este cel mai mic din Europa de Este și CSI, iar veniturile cetățenilor din aceste regiuni nu sunt mai mari”, a declarat directorul combinatului de pâine din nordul țării.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share