Alte știri

Covid-19 în Moldova: Au intrat în vigoare amenzile micșorate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice

Pinterest LinkedIn Tumblr

De ieri au intrat în vigoare noile amenzi pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, care vor avea un cuantum mai mic comparativ cu cel stabilit până în prezent, transmite Telegraph.md, cu referire la Bizlaw.md

Mai exact, a intrat în vigoare modificarea de la alin.(1) al art. 761 din Codul Contravențional care prevedea până în prezent amenzi de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică.

Începând de ieri, pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente, se vor aplica amenzi de la 40 la 100 de unităţi convenționale persoanei fizice și de la 200 la 700 de unități convenționale – persoanei juridice.

Totodată, a intrat în vigoare o prevedere nouă, după ce articolul 761 a fost completat cu alineatul (11) cu următorul cuprins:
”(11) Săvârșirea repetată a aceleiași contravenții prevăzute la alin. (1) pe parcursul aceluiași an calendaristic de către o persoană sancționată anterior, printr-o hotărâre/ decizie definitivă, pentru această contravenție se sancționează cu amendă de la 300 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice”.

Totodată, a fost modificată și sancțiunea prevăzută la alineatul (2) din același articol. Astfel prezentarea intenționată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice se sancționează cu amendă de la 50 la 150 u.c. aplicată persoanei fizice. Anterior sancțiunea prevedea o amendă de la 450 la 500 u.c.

Cuantumul amenzilor a fost modificat după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional textul „de la 450” de la art.761 al.(1) Cod Contravențional.

Art.761 a fost introdus în Codul Contravențional la începutul acestui an, în scopul prevenirii pandemiei provocate de noul coronavirus.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a efectuat o vizită de documentare în localitățile din raionul Dubăsari

loading...

Comments are closed.