CSE a anulat o parte din facilitățile pentru refugiații din Ucraina

În vederea revenirii la cadrul legal obișnuit de reglementare al regimului străinilor în Republica Moldova, urmare dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 10 mai 2023, Inspectoratul General pentru Migrație al MAI amintește că a întreprins un șir de acțiuni menite să faciliteze integrarea tuturor străinilor în societatea moldovenească precum și a creat cadrul legal prin care oferă acces la servicii esențiale persoanelor strămutate din Ucraina în țara noastră din cauza războiului.

O atenție sporită prezintă acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, formă de protecție care oferă un șir de facilități și drepturi oferite de statul nostru. La acest moment în sistemul informațional al Inspectoratului General pentru Migrație privind protecția temporară au fost recepționate 1912 cereri preînregistrate de către 3640 de persoane. De asemenea, 1894 de beneficiari dintre care 634 de copii le-au fost eliberate documente de identitate, de protecție temporară.

Din 15 mai se revine la termenul de aflare a străinilor strămutați din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova până la 90 de zile calendaristice în decursul perioadei de 180 de zile calendaristice precedente fiecărei zile de ședere, prevăzut de art.84 alin. (3) a Legii 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova. Durata aflării va fi calculată începând cu data de 15 mai 2023. Astfel perioada de aflare pe teritoriul Republicii Moldova de până la data de 15 mai 2023, nu va fi luată în considerare pentru această categorie de persoane.

Menționăm că, anterior au fost dispuse un șir de derogări pentru cetățenii originari din Ucraina, privind regimul și azilul străinilor în Republica Moldova, printre care:

– s-a acceptat șederea cetățenilor ucraineni pe o durată mai mare de 90 de zile în decursul perioadei de 180 de zile calendaristice, pe durata stării de urgență, fără deținerea unui drept de ședere;

– a fost simplificată procedura de obținere a dreptului de ședere fără prezentarea certificatului judiciar din țara de origine;

– au fost scutiți de la taxele de stat privind examinarea cererilor și acordarea acordarea dreptului de ședere;

– a fost exclusă obligativitatea ca beneficiarul solicitant să ofere lucrătorului imigrant din Ucraina un salariu mediu lunar pe economie prognozat pe anul de gestiune;

– a fost exclusă obligația de prezentare a vizei pentru membrii de familie ai cetățenilor ucraineni și apatrizii recunoscuți de autoritățile ucrainene, care aplică pentru obținerea dreptului de ședere pe teritoriul țării;

– a fost anulată obligația de prezentare a actului ce confirmă mijloace de întreținere pentru studenții ucraineni și apatrizii recunoscuți de autoritățile ucrainene.

Respectivele facilități rămân valabile până la data de 15 mai 2023.

Autoritatea competentă pentru străini a MAI accentuează importanța aflării și șederii legale pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și a persoanelor strămutate din Ucraina, în acest sens este încurajată aplicarea protecției temporare sau obținerea unui drept de ședere.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share