Cum sunt manipulați moldovenii în privința împrumutului de la UE

Trei săptămâni în urmă, Comisia Uniunii Europene anunța că se pregătește să ofere Republicii Moldova un ”ajutor” în valoare de 100 de milioane de €, dar ”sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile”. Totuși, acest pachet de ”ajutor” nu a mai fost aprobat nici până astăzi, deși a trecut aproape 1 lună de zile, informează Telegraph.md

”Ajutorul” european de 100 mln.€: Promis și anunțat cu aplauze, dar neaprobat și neachitat până în prezent

Conform procedurii descrise în comunicatul din 22 aprilie 2020 al Comisiei Europene, pachetul condiționat de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de EURO pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate a fost expediat spre adoptare de către Parlamentul și Consiliul UE.

În urma adoptării propunerii de către Parlamentul European și Consiliul UE, Comisia va fi pregătită să plătească prima tranșă cât mai rapid posibil după adoptarea deciziei și după acordul privind un Memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. Cea de-a doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică anexate să fi fost puse în aplicare în timp util”, este indicat în comunicatul oficial al CoE (vezi aici).

Cu toate acestea, deși instituția europeană a prezentat oficial care este procedura legală de adoptare, mai mulți politicieni de dreapta de la Chișinău au manipulat opinia publică, lansând mesaje, precum că UE oferă țării noastre un ajutor necondiționat, poate chiar și nerambursabil. Mai mult, din partea PPE, grup politic european din care face parte și PAS-ul Maiei Sandu, lansează declarații mincinoase și Siegfried Mureșan. Acesta acuză Guvernul de la Chișinău, că nu ar îndeplini condiționalitățile cerute de UE și că nu face solicitări în adresa europenilor în vederea încasării banilor.

Siegfried Mureșan și politicienii de la noi, în special Maia Sandu, fiind ajutați și de pretinsa ”presă liberă”, pun pe primul plan semnarea ”memorandumul” dintre UE și Moldova, deși la acest document se ajunge tocmai după ce propunerea de acordare a împrumutului este votată definitiv de către Parlamentul și Consiliul UE. Această procedură este menționată și de către Comisia Europeană în comunicatul oficial din 22 aprilie 2020: ”Following the adoption of the proposal, the Commission stands ready to disburse the first instalment as swiftly as possible after the adoption of the MFA decision and upon the agreement on a Memorandum of Understanding with each partner country. The second instalment could be disbursed in the fourth quarter of 2020 or in the first half of 2021, provided that the policy measures attached to it have been implemented in a timely manner”.

În acest context, este regretabil că unii politicieni aleg să se promoveze prin minciuni și manipulări de acest gen, mizând că oamenii o să-i creadă și o să-i voteze la următoarele alegeri.

Autor: Corneliu Gandrabur, gandrabur.md

Total
0
Shares
Total
0
Share