Alte știri

DECLARAȚIE // Cine poate să o oblige pe Maia Sandu să desemneze un premier

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un singur lucru o poate obliga pe președintele Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de premier: bunul simț și interesul poporului, al alegătorilor. De această părere este Stanislav Pavlovschi, transmite Telegraph.md, cu referire la Sputnik.md

Nu există nicio prevedere constituțională care ar putea să o oblige pe Maia Sandu să desemneze într-un anumit termen un candidat la funcția de premier, a constat juristul Stanislav Pavlovschi într-un interviu acordat studioului Sputnik Moldova.

Constituția nu prevede un termen în care președintele este obligat să desemneze un premier. Poate fi vorba doar despre bunul simț și de faptul că președintele trebuie să lucreze în interesul poporului său, în interesul acelor oamenii care l-au ales„, a declarat Pavlovschi.

El a spus că Legea Supremă nu prevede un termen exact în care președintele trebuie să desemneze candidatura prim-ministrului, și acest lucru nu constituie o chestiune de drept, ci una politică.

De la doamna Maia Sandu oamenii așteaptă lucruri mari și aceste mari așteptări implică o responsabilitate în fața societății. Președintele trebuie să înceapă și-și exercite obligațiunile pe care le are. Avem o situația forte grea în țară legată de pandemie, un guvern demisionar, neîncrederea față de Parlament, toți așteaptă dizolvarea Parlamentului – un buchet de probleme, care își așteaptă rezolvarea. Această situație îl obligă pe președinte să înceapă să-și îndeplinească obligațiunile, promisiunile făcute poporului„, a declarat Stanislav Pavlovschi.

Se pare însă că Maia Sandu nu are de gând să desemneze un premier și ea încercă să-și justifice acest refuz printr-o eventuală decizie a Curții Constituționale. Luni ea a sesizat Înalta Curte, cerându-i să verifice constituționalitatea mai multor articole de lege ce limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor ce țin de „dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții„.

Citește și: Slusari îi cere Maiei Sandu să examineze la Consiliul Suprem de Securitate subiectul proprietăților din Ucraina

loading...

Comments are closed.