Deputații ”grupului Plahotniuc”, numit și PRO MOLDOVA, propun instituirea unei instanțe specializate unice, independente de orice imixtiune din afară, în examinarea și judecarea în fond și apel a infracțiunilor de corupție și cele conexe corupției.
Un proiect de lege cu privire la Curtea Anticorupție a Republicii Moldova a fost prezentat de deputatul Sergiu Sîrbu. Autorul a menționat că, prin adoptarea legii propuse, vor fi create noi instrumente și mecanisme instituționale cu adevărat independente de a combate corupția de la toate nivelurile. „Curtea Anticorupție va reprezenta unica instanță de judecată specializată anticorupție, care va înfăptui justiția la soluționarea cauzelor penale în materie de corupție și aferente actelor de corupție, conform legii”, a menționat Sergiu Sîrbu.
Vlad Plahotniuc l-a amenințat cu MOARTEA pe Președintele Republicii Moldova
Potrivit autorului, lipsa unei specializări a judecătorilor şi/sau a instanțelor în examinarea actelor de corupție nu permite îmbunătățiri rapide ale practicii judiciare pe marginea acestor dosare, dosarele de corupţie de rezonanţă nefiind examinate cu celeritate din cauza supraîncărcării instanţelor de drept comun, iar pedepsele aplicate în cazul condamnărilor rareori pot fi considerate descurajante.
Proiectul de lege prevede statutul, condițiile de instituire și funcționare, principiile de activitate, sarcinile și atribuțiile Curții Anticorupție a Republicii Moldova. Se propun cerințe speciale pentru numirea în funcția de judecător al Curții. Concursul la funcția de judecător va fi organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în comun cu Consiliu Public al Experților Internaționali.
Studiile arată că numai a cincea parte dintre condamnații pentru acte de corupție suportă sancţiuni privative de libertate cu executare reală și doar o jumătate dintre condamnaţi sunt privaţi de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi. Mărimile amenzilor penale aplicate sunt mai degrabă invers proporţionale cu valorile mitelor solicitate sau primite, confiscarea este rareori aplicată, o parte din sentințe nu sunt publicate creând percepţia că judecătorii încearcă să îi protejeze pe cei corupţi de blamul public.
Liderul Partidului Democrat anunță că îi așteaptă pe Sandu și Năstase la masa de discuții
Potrivit deputatului PRO MOLDOVA, ales în c.u. 4 Drochia, Corneliu Padnevici, pentru Republica Moldova este prioritar lupta cu corupția, iar o astfel de instituție va oferi cetățenilor certitudinea că în instanță își vor găsi cu siguranță dreptate, indiferent cine și unde le-a fost încălcat dreptul.
„În Republica Moldova, avem practica de cumetrism, iar baronii locali influențează de cele mai multe ori deciziile instanțelor de judecată. Iată de ce activitatea unei astfel de instituții la noi este chiar întârziată. Avem încredere că proiectul va fi susținut de societate civilă, mediul academic și deputați”, a declarat Padnevici.
Potrivit documentului, Curtea Anticorupție a Republicii Moldova urmează să-și înceapă activitatea din 1 ianuarie 2021.