Deputatul PRO MOLDOVA, Eleonora Graur, s-a făcut vizibilă prin organizarea licitațiilor trucate

Potrivit unor informații pe parcursul activității în fruntea raionului Rezina, Eleonora Graur a reușit să se facă vizibilă în ceea ce ține de licitații trucate, transmite Telegraph.md, cu referire la Scheme.md

Eleonora Graur s-a născut în 1975 în satul Cuizăuca din raionul Rezina. A activat în jur de 10 ani în calitate de profesor la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, după care s-a aciuat la Ministerul Educației şi Tineretului în fotoliul de șefă de direcție.

După alegerile locale generale din 2011, a devenit președinta Consiliului Raional Rezina, fiind reprezentanta Partidului Democrat din Moldova (PDM), funcție pe care a ocupat-o până în 2019. Între timp a candidat pe lista PDM la parlamentarele din noiembrie 2014. Atunci nu nu a ajuns în Parlament.

Lucrurile au mers mai bine la parlamentarele din 24 februarie 2019, în urma cărora a devenit deputat pe Circumscripția nr. 13 – Rezina.

SCHEME

Potrivit informațiilor în posesia cărora a intrat scheme.md, pe parcursul activității în fruntea raionului Rezina, Graur a reușit să se facă vizibilă în ceea ce ține de licitații trucate, implementarea proiectelor fantomă de milioane de lei, elaborate şi „executate” netransparent, cu firme selectate în mod discreționar ce aparțin rudelor sale, însă care nu au fost duse la bun sfârșit.

Conform informației, s-a constatat că la implementarea proiectelor de renovare a instituțiilor de învățământ din raionul Rezina a fost organizată și implementată o schema frauduloasă de delapidare a averii statului. Astfel, potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, în perioada 2014-2016, Consiliul Raional Rezina a gestionat 15 contracte de investiții capitale în domeniul construcţiilor şi reparațiilor.

Costul total al acestor proiecte fiind de peste 37 mln. lei. 38% din această sumă a ajuns în conturile firmelor ”LITARCOM” SRL şi ”CAPILLATI” SRL, care alături de ”AVE BORŞ” SRL, îl au în calitate de proprietar și/sau administrator pe Liviu Jitari, despre care în târgul de pe Nistru se spune că ar fi rudă cu Graur.

În afară de contractele încheiate direct cu Consiliul raional, în ultimii 5 ani, aceste firme au câștigat dreptul de a gestiona alte 10 dintre cele mai mari proiecte implementate în localitățile raionului Rezina.

Este vorba de apeductele din localitățile Sârcova (3,24 mln lei), Saharna Nouă (circa 5 mln lei), Mincenii de Jos (circa 4 mln lei), Lalova (circa 16 mln. Lei), staţia de epurare din or. Rezina (circa 13 mln lei), grădinița de copii din Ignăței (1,25 mln lei), tabăra de odihnă pentru copii „Nistru” de la Saharna (2,96 mln lei).

Majoritatea tranzacțiilor cu firmele ”LITARCOM” SRL, ”CAPILLATI” SRL şi ”AVE BORŞ” SRL s-au soldat cu secretizarea din ambele părți a oricăror informații despre încheierea şi realizarea contractelor şi încălcarea condițiilor contractuale.

FLOARE DE COLȚ

Sursele noastre afirmă că în urma activității firmelor respective, familia Graur s-ar fi pricopsit cu o pensiune de lux în România (o moșie în zona Gura Humorului, județul Suceava) cu o capacitate de cazare de 50 de persoane, care valorează peste un milion de euro. Aceleași surse comunică faptul că pensiunea este înregistrată pe numele Alexandrei Graur (cumnata Eleonorei, sora soțului președintei de raion, Mihail Graur). Potrivit registrelor autorităților române, oficial Alexandrina Graur, cetățeancă română, originară din Cuizăuca, Rezina, a intrat în posesia pensiunii Floare de Colț în anul 2016, în timp ce era angajată la Întreprinderea de Stat ”Registru”.

AVERE ȘI DECLARAȚII

În declarația de avere din ultimii doi ani, președinta raionului Rezina nu a indicat venitul obținut de către soțul său, Mihail Graur, ci doar venitul în calitate de președintă de raion. În anul 2016, familia Graur a procurat o mașină de teren de model Volvo XC 60 cu o valoare indicată de 220 mii lei (estimativ 11 mii euro).

În realitate, prețul unei astfel de mașini începe de la 44 de mii de euro, adică de patru ori mai mult. Nici în declarația de avere și interese personale, pentru anul 2017 președinta de raion nu indică salariul soțului, ci doar venitul său din salariu – 108 mii lei.

Soțul Eleonorei Graur, este administratorul firmei SRL ,,DANAOMIX”, care comercializează echipamente agricole. Firma este înregistrată în apartamentul familiei din sectorul Râșcani al capitalei, bun imobil pe care îl indică în declarația de avere. Mihail Graur este unicul fondator al acestei firme, dar și conducătorul acesteia. Venitul obținut din deținerea cotelor părți în această afacere nu este indicat nicăieri.

Familia Graur are în posesie o casă de locuit luxoasă în Chișinău, în apropierea Universității Agrare din Moldova. Tot în declarația de avere pentru anul trecut, democrata indică și terenurile agricole achiziționate cu câțiva ani în urmă. Cu toate astea, de ochii lumii probabil, anul trecut, Eleonora Graur a contractat un credit de 70 mii lei, bani pe care va trebui să-i restituie până în anul 2021.

Datele colectate de scheme.md arată că fosta președintă de raion prin intermediul unor factori de decizii din cadrul Judecătoriei Orhei cu sediul în or. Rezina (Igor Negreanu – judecător de instrucție), procuraturii raionale (Andrei Roşca – Procuror al Procuraturii raionului Rezina) şi a Inspectoratului de Poliție Rezina (Botea Igor – Şef al IP Rezina), ar fi recurs la presiuni asupra diferitor oponenți politici dar şi agenți economici de nivel local. Sursele din anturajul său specifică că, Eleonora Graur este rudă cu magistratul Igor Negreanu.

TANGO IN TREI

Informațiile obținute relevă că Graur s-ar fi aflat în relații amoroase cu fostul Şef al IP Rezina Igor Botea. Astfel, în toamna anului 2019, Igor Botea a fost bătut şi maltratat de către soțul Eleonorei – Mihail Graur. Pe cazul dat IP Rezina ar fi pornit o cauză penală. Deocamdată nu cunoaștem cum s-a desfășurat acest dosar.

Apropo de Botea, Ex-şeful IP Rezina şi-a început activitatea în perioada anilor 2015-2016 în cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari în calitate de inspector al Serviciului fraude economice. Colegii săi de serviciu ne-au comunicat sub protectia anonimatului că acesta ar fi implementat o schemă de transportare a alcoolului etilic din regiunea transnistreană.

În anul 2017, Igor Botea, a fost numit în funcţia de şef al Serviciului Investigare Fraude Economice a Inspectoratului de Poliţie Şoldăneşti. Îndată după primele luni de activitate mai mulți ageniți economici s-au plâns de faptul că acesta i-ar hărțui prin diverse metode – de la fabricarea diverselor încălcări contravenţionale şi penale, până la efectuarea percheziţiilor. Unii dintre antreprenorii care susțin că ar fi suferit de pe urma acțiunilor lui Botea au recunoscut că au oferit sume între 5000 şi 25000 mii euro, însă de frică au refuzat să depună careva plîngeri.

În ianuarie 2018, Igor Botea a fost numit în funcţia de şef al IP Rezina. L-a această numire și-a pus umărul și șoldul, Eleonora Graur, pe atunci vicepreşedinte al PDM. Odată ajuns şef al IP Rezina, Botea Igor și-a reluat practicile din Șoldănești dar nu doar în privința agenților economici ci şi a oponenţilor politici ai Eleonorei Graur. În iulie 2019 Botea a fost suspendat din fucţia de şef al IP Rezina.

LICITAȚII

În anul 2017, consiliul raionului Rezina a desfășurat o licitație publică pentru reparaţia unei porţiuni de drum Rezina – Saharna Nouă – Cinişeuţi – Gordineşti. Lucrările în acelaș an din drumul regional L161 Rezina – Saharna Nouă – Cinişeuţi– Gordineşti, alocând peste 1,5 mln lei din bugetul raional.

Autorităţile din Rezina şi-au asumat aceste cheltuieli deşi, de fapt, drumul aparţine Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” (ASD), care este direct responsabilă de reparaţia şi întreţinerea acestuia. Pentru reparaţii, autorităţile din Rezina au organizat două licitaţii. Prima, pentru lucrari de reparatie a drumurilor publice locale: L161, Rezina-Saharna Nouă-Cinișeuți-Gordinești, a fost organizată în luna martie anul 2017. La concurs au participat cinci agenţi economici. Câştigătoarea contractului de 847.844,00 lei a fost desemnată „ARMO-BETON”SA.

A doua licitaţie, pentru lucrări de reparaţie a drumului public local G42:Rezina-Saharna-Saharna Noua a fost organizată pe data de 16 august 2017, la ea participând trei agenţi economici. Contractul de 715.944,44 lei a fost câştigat de aceeaşi firmă, „ARMO-BETON” S.A.

S-a constatat faptul că antreprenorul S.A. „ARMO-BETON”, contrar tehnologiei, în locul materialelor prevăzute, utilizează la reparaţia drumului nisip şi pietriș, dobândite ilegal pe teritoriul comunei Saharna, care pot fi extrase doar cu autorizarea Ministerului Mediului, de care întreprinderea nu dispune.

Totodată, comisia a acceptat documentele care au fost prezentate de antreprenorul general care nu corespund standardelor și normelor legale stipulate în Hotărârea de Guvern nr. 834 din 13.09.2010 pentru aprobarea Regulamentului privind achizițiile publice de lucrări, pentru așa gen de activitate.

Astfel, grupul de lucru din cadrul consiliului raional Rezina prin acțiunile sale a adus prejudicii statului, a cauzat daune materiale considerabile prin excesul de putere și/sau depășirea atribuțiilor de serviciu, astfel, delapidând averea statului. La fel, administrația raionului Rezina aplicând scheme analogice au efectuat licitații trucate la selectarea agentului economic pentru schimbarea ușilor si ferestrelor la 21 de instituții de învăţămînt din raion, contractul în valoarea de 18,08 mln lei a fost încheiat cu SRL “ALTCOM-IMPEX” din mun. Chişinău, însă, care conform informației, nu și-a onorat obligațiunile contractuale.

Licitația din 11 decembrie 2013 pentru selectarea antreprenorului care urma să construiască Staţia de epurare din Rezina, la fel, a fost organizată și petrecută cu încălcări. Din cinci agenți economici înscriși, grupul de lucru al Primăriei Rezina a apreciat cu cel mai mare număr de puncte oferta propusă de „POLIMER GAZ CONSTRUCŢII” SRL, care se angaja să efectueze lucrările prevăzute în caietul de

sarcini în 3 luni contra sumei de 13,15 mln de lei.

Administratorul „LITARCOM” SRL, Liviu Jitari, a contestat decizia Primăriei la Agenţia Achiziţii Publice (AAP) sub pretextul că oferta „LITARCOM” SRL ar fi mai avantajoasă din punct de vedere financiar şi că grupul de lucru nu ar fi estimat corect “Sistemul calităţii pentru executarea lucrării”. Agenţia a anulat rezultatele licitaţiei şi a obligat Primăria să repete procedura. În februarie 2014, după cum şi era de aşteptat, licitaţia a câştigat-o „LITARCOM” SRL, care a asigurat că va efectua lucrările contra sumei de 12 mil. 600 mii lei în 5 luni. Staţia nici la ziua de azi nu funcţionează, deşi suma contractată a fost achitată.

Citește și: INVESTIGAȚIE // Grupul PRO MOLDOVA și legăturile sale cu Gherman Gorbunțov

Total
0
Shares
 
Total
0
Share