Despre cum sesizările PAS, PPDA și PRO Moldova au salvat interesele grupului Plahotniuc & Shor

La începutul lunii aprilie curent, Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea pentru mai multe modificări legislative, inclusiv la nivel bugetar. Printre punctele din Legea publicată în Monitorul Oficial, contestată ulterior, s-au regăsit și două modificări ce țin de afacerile grupului de interese comune Plahotniuc & Shor.

Astfel, pentru a suplini bugetul de stat, sărăcit după criza provocată de COVID-19, Guvernul a hotărât să-și însușească 50% din taxa aeroportuară de 9€/pasager, precum și 50% din taxa din portabilitatea numerelor de telefonie mobilă (vezi aici).

Aceste înjumătățiri urmau să intre în vigoare de la 1 iulie 2020, însă recalculată din 1 ianuarie 2020 și cu achitarea pentru întregul semestrul anual.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Guvernul urma să încaseze cel puțin 120 de milioane de lei din însușirea celor 50% menționate mai sus. Dar, odată anulată Legea Chicu, prin decizia judecătorilor care au fost puși la Curtea Constituțională datorită concursurilor organizate de către Guvernarea ACUM, Bugetul de Stat a ratat această sumă impunătoare, banii rămânând în buzunarele patronilor care dețin afacerile vizate.

Dacă vă amintiți, Aeroportul Chișinău a fost concesionat unei companii din grupul Șor, iar presa a scris că și afacerea cu portabilitatea numerelor ar aparține lui Vlad Plahotniuc, fiind un business care generează venituri de milioane de lei.

Așadar, pentru a anula integral Legea Chicu nr.56/2020, deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au depus la Curtea Constituțională Sesizarea nr. 50b din 7 aprilie 2020, privind interpretarea articolului 106/1 din Constituție (vezi aici).

Prin această sesizare, deputații PAS s-au plâns Curții precum că Executivul nu-și poate asuma răspunderea în lipsa ședinței Plenare a Parlamentului Republicii Moldova.

Conform pașilor urmați, admiterea acestei sesizări urma să fie pusă la baza acceptării următoarelor sesizări împotriva Legii Chicu nr.56/2020, invocându-se vicii de procedură, iar pe această cale să se evite orice speculație despre apărarea intereselor economice și criminale de grup.

Înțelegând că poate greși cu sesizarea nr.50b din 07 aprilie 2020, Sergiu Litvinenco a anunțat judecătorii Curții Constituționale despre faptul că nu mai are pretenții față de procedura prin care a fost asumată Legea instituirii unor măsuri urgente în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri, dar și în beneficiul statului.

Totuși, examinând sesizarea celor din PAS, judecătorii Curții, puși în funcție de guvernarea ACUM, au decis să o declare inadmisibilă, dar nu înainte să indice în decizie că Executivul nu poate să-și asume răspunderea, dacă nu a avut loc ședința Parlamentului (vezi aici).

Astfel, având la bază decizia asupra Sesizării PAS nr.50b din 07 aprilie 2020, judecătorii Curții Constituționale, cu excepția judecătorului Vladimir Țurcan, abținut de la examinarea cauzei, au admis integral sesizările partidelor menționate mai sus și în titlu, fiind extinsă sesizarea, din oficiu (vezi aici).

În acest context, datorită sesizărilor PAS, PPDA și Grupului PRO Moldova, precum și cu susținerea tacită a fracțiunii Șor, taxa aeroportuară a fost păstrată în proporție de 100% în buzunarul lui Șor, iar în buzunarul lui Plahotniuc a rămas întreaga taxă de portabilitate a numerelor de telefonie mobilă.

În fine, afacerile lui Șor și Plahotniuc au fost apărate și salvate cu succes, iar cei implicați se pot bucura de ”succesul” lor în fața judecătorilor pe care tot ei i-au numit în funcție. În special, se bucură cei care astăzi distribuie pachete pe care este pus un logo în culori noi pentru politica moldovenească.

Autor: Corneliu Gandrabur, gandrabur.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share