DETALII // Percheziții la imobilele despre care se crede că aparțin lui Vlad Plahotniuc

În perioada 09-11 ianuarie 2024, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu ofițerii din cadrul Agenției de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție, au asistat angajații din cadrul Direcției Centrale a Poliției Judiciare, subdiviziune a Poliției Naționale a Franței, la efectuarea perchezițiilor pe teritoriul Republicii Franceze, în contextul executării cererilor de asistență juridică internațională în materie penală perfectate pe cauza penală ”Frauda bancară”.

Ministrul Nicu Popescu, în teza sa de doctor: „În 1992, Guvernul moldovean a pornit un scurt război cu autoritățile din Transnistria”

Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în Departamentul Haute-Savoie, în or. Sciez și localitățile Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine, în perioada 09-11 ianuarie 2024 și au vizat trei bunuri imobile, identificate prin schimbul de informații și coordonarea eforturilor cu autoritățile franceze. Bunurile imobile respective erau înregistrate pe numele unor persoane juridice, însă deținute de facto de către familia lui V.P. (fapt demonstrat prin identificarea în incinta imobilelor a mai multor bunuri personale, inclusiv poze de familie).

Perchezițiile au fost efectuate de reprezentanții PIAC din cadrul Direcției Centrale a Poliției Judiciare din Franța, cu participarea judecătorilor de instrucție și procurorilor francezi, asistați de membrii grupului de urmărire penală din Republica Moldova.

Potrivit PA, perchezițiile au avut loc la imobilele despre care se crede că aparțin lui Vlad Plahotniuc.

Unul din bunurile nominalizate reprezintă o vilă amplasată în or. Sciez, într-un cartier rezidențial, pe malul lacului Leman, vila fiind în proces de renovare. Al doilea bun la fel este în or. Sciez și reprezintă un apartament cu două locuri de parcare, amplasat într-un complex rezidențial, cu acces la un cort de tenis și bazin, la momentul efectuării acțiunilor de urmărire penală fiind constatat că imobilul indicat este gestionat de o rudă apropiată a lui V.P.

Al treilea bun imobil reprezintă o cabană (chalet) tradițională pentru zona alpină, cu parter, etaj și mansardă, amplasată la cota superioară a localității Combloux, pe un teren de 21 ari, cu vedere la vârful Mont Blanc, fiind dotată cu șase dormitoare, birou, bibliotecă, spațiu de recreere cu șemineu și bar, sală de sport, saună, cameră de păstrare a vinurilor, cameră frigorifică, garaj pentru 8 unități de transport, cazangerie și alte utilități.

În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate mijloace financiare (92 000 de euro și 3 000 de franci elvețieni), urmând a fi stabilită originea banilor, cu ulterioara aplicare a sechestrului, suporturi tehnice, telefoane și mai multe documente pentru a fi cercetate în cadrul cauzei penale, inclusiv care oferă informații suplimentare și despre alte bunuri imobile și mobile ce aparțin familiei V.P., cum ar fi vila din Elveția. Totodată, au fost audiați martori ce indică că beneficiar efectiv al bunurilor supuse percheziției este V.P.

Până la efectuarea perchezițiilor, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor menționate mai sus, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune.

În iulie 2023, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o cauză penală în privința lui V.P. în lipsa învinuitului, în prezent, fiind aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 zile.

”Ne exprimăm recunoștința și aprecierea față de autoritățile din Franța, inclusiv procurori și judecători, pentru sprijinul considerabil acordat în cadrul acestei operațiuni complexe. Colaborarea strânsă și eficientă între cele două țări a fost esențială pentru reușită, având drept scop asigurarea justiției și aplicarea legii”, au transmis autoritățile noastre.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Total
1
Shares
Total
0
Share