DETALII // S-a aflat al cui este camionul în care au fost găsite cele aproape 1,6 milioane de EURO, la PTF Leușeni

Au apărut noi detalii despre impresionanta captură de peste un million și jumătate de euro, depistată de vameși ieri,18 aprilie, în habitaclul unui TIR, la vama Leușeni. Potrivit surselor, banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări și ar aparține unui cunoscut interlop din Băcioi.

În dimineața zilei de ieri, în jurul orei 10:30, la intrarea în punctul vamal Leușeni, a intrat un TIR de marca Mercedes Actros, înregistrat în R.Moldova cu numerele DES 991, la volanul căruia se afla V. Gurschi, un șofer în vârstă de 36 de ani.

Conform procedurilor, TIR-ul a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, pur întâmplător, vameșii au depistat în cabina șoferului, mai exact în dormitor, mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro.

Fiind numărate toate bancnotele s-a stabilit că suma ar fi aproximativ 1.590.660 de euro, iar despre acest caz imediat au fost sesizate toate organele abilitate, inclusiv procurorii PCCOCS. Surse apropiate anchetei au comunicat că TIR-ul aparține companiei de transport internațional de mărfuri Disofi-Trans SRL.

Pe pagina de Facebook a companiei am identificat o fotografie în care apare TIR-ul în care a fost depistată suma impresionantă de bani. Mai mult ca atât, într-o discuție telefonică cu reporterul Deschide.MD, directorul Disofi-Trans SRL, Dina Rusu, a confirmat faptul că V. Gurschi este angajat, dar și că TIR-ul aparține companiei pe care o conduce.

Însă când a fost întrebată despre incidentul de ieri de la vama Leușeni, Rusu a spus că nu ne poate oferi mai multe detalii și nici nu cunoaște ai cui au fost banii, iar ulterior a rupt brusc apelul telefonic.

De altă parte, sursele Deschide.MD, apropiate anchetei, susțin că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări, iar beneficiarul lor este unul dintre frații Tătăroi.

Este vorba despre Vladimir Mardar, cunoscut în lumea interlopă ca „Vova” sau „Tataroi” (inițial numele său de familie era „Tataroi” însă, din cauza problemelor cu legea, și-a schimbat numele de familie în „Mardar”). Acesta este un cunoscut interlop și contrabandist de țigări din Băcioi, care este anunțat în căutare internațională atât de autoritățile din România, cât și cele din Ucraina (sursele noastre mai susțin că Vladimri Mardar ar mai deține și cetățenia ucraineană, doar că sub o altă identitate, iar ucrainenii l-au anunțat în căutare pentru trafic de droguri).

Citește și: “Olecuțîcă transpirat”, Renato Usatîi spune dacă are vreo legătura cu milionul de EURO depistat la vamă

În perioada 2009-2014, Mardar a fost judecat pentru contrabandă, fiind învinuit de procurorii din R. Moldova și cei din România că a pus la cale o schema de contrabandă cu țigări peste Prut. Mardar ar fi fost a fost implicat în cel puțin două cazuri cu livrarea a patru TIR-uri cu țigări, pe parcursul anului 2008, în valoare de 4,5 milioane de lei. Tot atunci a fost arestat șeful vămii de la Albița pentru facilitarea contrabandei cu țigări, iar Mardar a fost anunțat în căutare internațională de către autoritățile de la București.

Pentru că legislația moldovenească nu permite extrădarea propriilor cetățeni, procurorii moldoveni au preluat de la colegii din România dosarul în care era învinuit Mardar. În 2014, acesta a fost achitat definitiv de către Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii moldoveni au respins mai multe probe aduse de acuzatori și au decis că infracțiunea nu a fost comisă de Mardar. Printre martorii apărării a figurat Constantin Țuțu, dar și fratele său, Alexandru Tătăroi.

Sursa: Deschide.md

Total
0
Shares
Total
0
Share