DOC // Ion Chicu anunță că PDCM va cere anularea licitației de la Aeroportul Chișinău: “Spînu și marioneta lui din APP vor transfera responsabilitatea către angajații întreprinderii”

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de Ion Chicu, va solicita anularea procedurii de închiriere a activelor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), considerând-o ilegală. Potrivit PDCM, licitația este afectată de grave încălcări ale legislației. Formațiunea intenționează să depună o sesizare la Procuratură referitoare la fraudarea concursului, având ca fundament abaterile evidente.

FOTO // La Paris, Andrei Spînu, Roman Cojuhari și alți oficiali au avut discuții cu partenerii Lagardere Travel Retail

”După cum era de așteptat, Spînu și marioneta lui din Agenția Proprietății Publice vor pasa responsabilitatea pentru trucarea licitației la Aeroport pe angajații întreprinderii. Chipurile, ei, ca și Maia Sandu, nu au nicio implicare și francezii “seducători” vor primi ilegal aeroportul, că așa au decis acei de la Aeroport…”, a declarat Ion Chicu, făcând trimitere la răspunsul șefului Agenției Proprietății Publice, prin care ultimul și-a declinat responsabilitatea și a pasat celor de la AIC să răspundă pentru tot ce ține de licitația aflată în curs.

”Însă, întreaga procedură este viciată în special de către reprezentantul PAS din cadrul APP. Conform articolului 7, alineatul (2) din Legea privind întreprinderile de stat, fondatorul exprimă acordul pentru transferul în locațiune a activelor neutilizate, stabilește modul de selecție a chiriașilor și coordonează contractele de locațiune. Fondatorul în cazul de față este APP. Articolul 8, alineatul (7) din aceeași lege stipulează că consiliul de administrație adoptă deciziile referitoare la oportunitatea transferului în locațiune a activelor neutilizate. În conformitate cu Hotărârea de Guvern privind aprobarea Regulamentului privind transferul în locațiune a activelor neutilizate, punctul 9/5, Consiliul va decide cu privire la oportunitatea transferului în locațiune a activelor și va obține acordul fondatorului cu privire la acest lucru. Majoritatea membrilor Consiliului de Administrație sunt din cadrul APP și din structurile guvernamentale”, a subliniat Ion Chicu, președintele PDCM.

”Din caietul de sarcini pentru transferul în locațiune a spațiilor Aeroportului, publicat în Monitorul Oficial și pe portalurile informaționale, rezultă că, în contradicție cu procedurile stabilite de actele normative, lipsesc următoarele: decizia Consiliului de Administrație al AIC; procesul-verbal al comisiei pentru identificarea spațiilor ca fiind neutilizate; acordul APP, în calitate de fondator, pentru transferul în locațiune a spațiilor AIC; caietul de sarcini nu este aprobat de fondatorul APP – și nu este clar cine l-a elaborat, aprobat și a decis publicarea acestuia.

De asemenea, punctul 13 din Hotărârea de Guvern nr. 483/2008 stabilește în mod imperativ că selecția chiriașilor se realizează prin licitație publică.

Prin urmare, transferul responsabilității de la directorul APP către angajații Aeroportului reprezintă o încercare de a se sustrage de la răspundere și evidențiază lipsa sa de integritate.

În aceste condiții, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei solicită APP să anuleze procedura de concesionare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Juriștii PDCM vor depune o sesizare la Procuratură referitoare la fraudarea licitației de concesionare, având ca bază încălcările menționate anterior”, a punctat Chicu.

“Roman Cojuhari de la APP își spală mâinile și își pasează responsabilitatea către Aeroport în ceea ce privește licitația”, a declarat activistul Vlad Bilețchi, după ce a primit un răspuns din partea Agenției Proprietății Publice în urma unei solicitări de informații, document la care a reacționat și Ion Chicu, președintele PDCM.

Conform afirmațiilor lui Bilețchi, răspunsul dat de APP demonstrează că instituțiile statului își spală mâinile și își pasează întreaga responsabilitate referitoare la licitație către angajații de la Aeroportul Internațional Chișinău, chiar dacă până în prezent doar APP și Spînu furnizau informații despre desfășurarea licitației.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share