Investigații

DOC // Noul proprietar al „Avia Invest” are legături cu Plahotniuc? Acesta participă în cadrul unui proiect lansat de PDM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, care a achiziționat recent firma deținătoare a 95% din capitalul „Avia Invest”, ce are în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, și-a depus dosarul pentru obținerea cetățeniei R. Moldova prin programul „Cetățenie prin investiție”. Acest program a fost lansat de fostul Prim-ministru, Pavel Filip, actual președinte al PDM, partid condus anterior de Vlad Plahotniuc.

Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că actele au fost depuse în luna iunie, în luna când PDM se retrăgea de la putere. În lista pentru verificări au fost incluse mai multe rude ale omului de afaceri: două persoane în etate, probabil părinții businessmanului, o femeie de 36 de ani, care ar fi soția acestuia și o minoră.

De asemenea, în dosar sunt indicate câteva companii afiliate lui Andrei Goncearenko, despre activitatea cărora urmează să se documenteze autoritățile de la noi, pentru a stabili dacă acestea nu prezintă careva riscuri.

Aceleași surse mai spun că Andrei Goncearenko ar avea probleme cu legea în Federația Rusă și ar avea nevoie de cetățenia R. Moldova, drept colac de salvare în caz de necesitate.
Astăzi, reprezentanții „Avia Invest” au confirmat că Andrei Goncearenco este noul proprietar al firmei „Komaksavia Airport Invest Ltd”, care deține 95% din capitalul „Avia Invest”. Afacerea i-a fost cedată rusului de Nathaniel Rothschild.
Mai jos vedeți un tabel care, potrivit surselor tv8,  s-ar regăsi în doarul depus de Goncearenco în cadrul programului „Cetățenie prin investiție”.

Cetățenie prin investițieAmintim că programul de dobândire a cetățeniei prin investiție prevede că o persoană străină poate obține cetățenia R. Moldova dacă va transfera cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau minimum 250 de mii de euro în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică. Acest program a fost promovat insistent și lansat de PDM, formațiune condusă în perioada respectivă de oligarhul Plahotniuc.

În vară, programul a fost înghețat, dar cele 34 de cereri care erau deja depuse urmează a fi prelucrate complet. Săptămâna trecută, Guvernul a decis prelungirea moratoriului asupra programului până la 24 februarie 2020. Până atunci, autoritățile urmează să pregătească rapoarte de evaluare a programului din punct de vedere al riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului, corupției și spălării banilor în Republica Moldova.

Sursa: TV8.md

Citește și: Dodon tună și fulgeră de mânie după ce a aflat că noul proprietar al AIC este un miliardar rus: „Vor urma DEMISII”

loading...

Comments are closed.