Politic

Dodon: Se fac eforturi pentru ca vaccinul Sputnik V să ajungă săptămâna aceasta sau următoarea în R. Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vaccinul rusesc „Sputnik V”, produs în Federația Rusă, ar putea ajunge în Republica Moldova în următoarele două săptămâni. Cel puțin asta spune președintele PSRM, Igor Dodon, care a precizat că un lot de doze poate fi furnizat țării noastre ca ajutor umanitar, informează TV8.md

Se fac eforturi serioase pentru ca vaccinul să ajungă săptămâna aceasta sau următoarea. Există trei modalități de a fi furnizat vaccinul rusesc și nu numai, în Republica Moldova. Prima modalitate – prin donație, așa cum s-a întâmplat cu donația din Occident, și vreau pe această cale să mulțumesc partenerilor români. Sper că va fi o donație și din partea Federației Ruse. A doua modalitate – prin achiziții publice. Nu este necesar de așteptat, trebuie urgent de procurat un milion de doze de vaccin, avem etape de vaccinare clar definite și categorii: persoane în vârstă, medici, profesori. A treia cale – companiile private. După înregistrarea vaccinurilor rusești și occidentale, clinicile și întreprinderile private le pot achiziționa și le pot oferi populației în condiții comerciale”, a explicat Igor Dodon.

Precizăm că 26 februarie curent, a avut loc ședința Comisiei Medicamentului pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în timpul căreia s-a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de un an.

Prin urmare, s-a hotărât autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Lista de utilizare în urgențe: Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V).

Amintim că sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au fost livrate primele doze de vaccin, care au fost donate de România.

Citește și: PAS rămâne la ideea alegerilor anticipate

loading...

Comments are closed.