Dumitru Alaiba, ministrul Economiei, a prezentat raportul de activitate pentru luna septembrie

Noi pași spre Uniunea Europeană, cu investitori majori pe piața moldovenească și susținere financiară pentru micile afaceri. TOP realizări ale echipei MDED, în septembrie, în viziunea lui Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării și Digitalizării Economiei:

– Moldova membră a Pieței Unice a UE. Participarea la Programul UE pentru Piața Unică deschide noi perspective pentru antreprenorii din țara noastră. Acest program oferă oportunitatea de a accesa finanțări și reprezintă doar începutul unei serii de beneficii care pot contribui la dezvoltarea economică.

– Tarife pentru servicii mobile ca acasă. Începând cu ianuarie 2024, facem un salt semnificativ către telecomunicații mai accesibile pentru moldoveni și vecinii noștri din UE. Vom limita acum tariful pentru 1 GB de date la 15 euro, o reducere substanțială față de actualii 35 de euro per GB. Totodată, pe 1 septembrie, Comisia Europeană a adoptat decizia de a integra serviciile de roaming în Acordul de Asociere dintre UE și R. Moldova.

– Investiție majoră în R. Moldova. După ani de negocieri și pregătiri meticuloase, gigantul german Erich Jaeger a ales să-și extindă operațiunile în țara noastră. Erich Jaeger, recunoscut la nivel mondial pentru proiectarea și producția de conectori de înaltă calitate, colaborează cu producători de renume din industria auto și vehiculelor comerciale, precum și cu companii din diverse alte sectoare.

– Granturi de 500.000 de lei pentru afacerile de turism. Cel puțin 50 de afaceri din domeniul turismului vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă, de până la 500 mii lei din partea statului și a UE, în următorii 3 ani.

– 44% de servicii publice digitalizate pentru antreprenori. Toate trei servicii prestate de Camera de Comerț, importante pentru comunitatea de afaceri, sunt disponibile într-un mediu online modernizat.

– Reducem povara controlului asupra mediului de afaceri. Noile modificări propuse vor reduce timpul de control cu 57 mii ore/an, economisind antreprenorilor cu cel puțin 70 milioane lei/an și reducând riscul de corupție.

– Succes în reforma patentei. Aproximativ 95% dintre patentari au tranzitat la noua formă fiscală – activitatea independentă. Acum oamenii pot munci civilizat și transparent, cu mult mai mult spațiu pentru creștere și dezvoltare. Acum oricine poate deveni mic comerciant cu acte în regulă.

– Acord pentru transformarea digitală: Republica Moldova, România și IBM. Memorandumul va consolida cooperarea părților pentru a desfășura schimburi de bune practici și experiență privind adoptarea de soluții cloud și tehnologii inovatoare, și implementarea de proiecte comune în domeniul transformării digitale.

Proiecte aprobate de Guvern:

– Avem o Strategie de Transformare Digitală a R. Moldova pentru anii 2023-2030;
– Programul de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității 2023-2027;
– La UTM va fi înființată Academia de Securitate Cibernetică;
– Extinderea accesului la sprijinul statului pentru mai multe întreprinderi;
– Debursarea granturilor pentru antreprenori o facem mai ușoară;
– Buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare – digitale.

Acestea, împreună cu multe alte inițiative, sunt proiectele desfășurate pentru o economie dezvoltată și inovatoare.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
 
Total
0
Share