După apelul Adelei Răileanu, Doina Gherman spune că Oazu Nantoi trebuie să-și ceară scuze pentru declarația despre femeile din Moldova

Președintele Platformei Femeilor Deputate din Parlament, Doina Gherman, a spus Europei Liberă că, la următoarea ședință a legislativului, Platforma va cere deputatului Oazu Nantoi să-și ceară scuze pentru fraza despre „moldovencele frumoase” care ar putea „deservi soldați ruși în bordeluri”. Un apel în acest sens a fost lansat de către Adela Răileanu, deputat BCS.

Adela Răileanu, către femeile deputate din PAS: “Am un mesaj care vine să exprime o profundă indignare și dezamăgire”

Vicepreședintele legislativului, deputata PAS Doina Gherman, consideră că Nantoi „trebuie să-și ceară scuze pentru ofensele pe care le-a adresat”. La următoarea ședință a legislativului, Platforma Femeilor Deputate din Parlament îi va solicita lui Nantoi „să clarifice declarațiile făcute anterior și eventual să-și ceară scuze”.

Totuși, Gherman este convinsă că declarațiile „au fost scoase din context” și că Nantoi „nu le-a avut în vedere”.

Într-un discurs critic la adresa exponenților Rusiei în R. Moldova, rostit de la tribuna Parlamentului pe 14 iunie, deputatul PAS Oazu Nantoi a amintit de „fetele moldovence frumoase”, membre ale ansamblului de dansuri populare „Joc”, care au dansat „nu gratuit” pentru oligarhul fugar Ilan Șor, la Forumul economic de la St. Petersburg, din 5-8 iunie.

Nantoi a spus că „în condițiile lumii ruse în R. Moldova, fetele moldovence frumoase vor avea o perspectivă strălucită ca, pentru ruble, să deservească soldații ruși în bordeluri”, iar „tinerii” vor avea perspectiva de a deveni „carne de tun”.

După ce declarația a fost criticată în presă și pe rețelele sociale, deputatul PAS a insistat asupra discursului său și l-a publicat pe Facebook, cu introducerea: „Am făcut o declarație în plenul Parlamentului – m-a răzbătut! Și e absolut firesc ca tot soiul de «mraziuri» putiniste să pornească interpretările lor perverse”.

La trei zile după declarația lui Nantoi, deputata socialistă Adela Răileanu, membră a Platformei Femeilor Deputate, a criticat „insulta scandaloasă la adresa femeilor din Moldova”.

Ea crede că Nantoi a avut un „comportament lipsit de respect”, care subminează „demnitatea” nu doar a femeilor moldovence, ci și a Parlamentului. Răileanu s-a arătat dezamăgită de faptul că nu a existat o reacție fermă din partea Platformei Femeilor Deputate și și-a îndemnat colegele să condamne public discursul lui Nantoi. Biroului Permanent al Parlamentului i-a cerut să sancționeze comportamentul deputatului.

Oazu Nantoi a spus Europei Libere că a aflat de la Adela Răileanu că în Parlament există o platformă a femeilor deputate, care, de altfel, este condusă de colega lui de fracțiune, Doina Gherman. Dar Nantoi crede că mai importat este faptul că Răileanu face parte din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Deputatul a evitat să spună dacă regretă sau nu formularea criticată și a atras atenția că ea a fost făcută în „contextul lumii ruse”.

În anul 2023, majoritatea PAS a votat, în prima lectură, o nouă lege cu privire la statutul, conduita și etica deputatului. Aceasta prevede constituirea unei comisii de etică și sancțiuni pentru încălcarea ordinii ședințelor.

Printre altele, legea interzice parlamentarilor „să facă declarații calomnioase în adresa deputaților, altor demnitari, funcționari ori persoane”.

„Deputatul nu are dreptul să lezeze onoarea, demnitatea și reputația profesională ale deputaților, să utilizeze expresii sau cuvinte jignitoare, indecente și/sau calomnioase și gesturi obscene”, se menționează în proiectul de lege.

Total
0
Shares
Total
0
Share