Politic

Exclusiv: Interceptarea audio care confirmă relația lui Bolboceanu și cu alți ofițeri GRU

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul deputat Iurie Bolboceanu se simte mai bine, motiv pentru care, vineri, a fost transferat de la Penitenciarul Pruncul, la Penitenciarul nr. 13 din capitală, în timp ce dosarul său încă se examinează în instanță. Între timp, Deschide.MD a intrat în posesia unor noi înregistrări audio în care Bolboceanu îi povestește ajutorului atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova, Alexandr Grudin, despre situația politică din R. Moldova și, în special, despre activitatea Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. Un detaliu important care rezultă din cele înregistrate este momentul în care Bolboceanu îi spune spionului rus că a lucrat și cu predecesorii acestuia.

Fostul deputat și Grudin vorbesc mai întâi despre relația dintre Bolboceanu și fostele persoane de legătură din cadrul ambasadei Federației Ruse în R. Moldova. „Oficialul rus” pomenește de un oarecare Serghei (fost asistent al atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova în perioada 2010-2014) și întreabă cum a comunicat Bolboceanu cu acesta. Fostul deputat își amintește și de un oarecare Sașa (Alexandru, fost adjunct al atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova în perioada 2007-2010) despre care povestește că, atunci când se vedeau, consumau o sticlă de vodkă și pe urmă șase halbe de bere.

În discuția celor doi, Grudin îl întreabă pe Bolboceanu dacă a auzit cineva de întâlnirile lor, iar Bolboceanu îl întreabă pe Grudin dacă a transmis informațiile de la întâlnirile anterioare. Ofițerul GRU îi răspunde afirmativ și îi zice că, atunci când vor ieși din localul în care se aflau, îi va transmite „mulțumirile” de rigoare.

În înregistrare cei doi vorbesc despre situația lui Usatîi, subiect în legătură cu care Bolboceanu afirmă că liderul PN ar trebui schimbat sau, în cel mai bun caz, trebuie să se retragă însuşi și să numească pe altcineva în fruntea partidului.

La un moment dat, Grudin îl întreabă pe Bolboceanu pe cine îi cunoaște dintre foștii comuniști aflați în funcții actuale, „spre exemplu din Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică”.

Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reținut în flagrant pe 17 martie 2017, în timp ce se afla la o discuție cu agent sub acoperire – atașat al misiunii diplomatice ruse acreditate la Chișinău. Procurorii au declarat că la domiciliul fostului deputat au fost efectuate percheziții, fiind găsit un telefon mobil destinat discuțiilor secrete cu agentul sub acoperire. De asemenea au fost găsiți 23 de mii de dolari, bani care ar fi fost obținuți drept remunerare pentru informațiile divulgate.

 

loading...

Comments are closed.