Explicațiile directorului companiei, care a exportat combinezoane în Polonia: Cum a ajuns să semneze contractul și de ce marfa nu este și în spitalele noastre

Lotul de echipament care a fost exportat în Polonia cu un avion „Ryanair” și care a stârnit indignarea internauților, a fost confecționat la o fabrică de textile din municipiul Bălți.

Directorul executiv al companiei a decis să facă claritate, pentru a evita speculațiile în spațiul public.

Andrian Țeruș susține că nu este vorba de echipament medical de protecție, ci de niște combinezoane de uz general și de unică folosință, care nu sunt sterile și care nu intră în categoria produselor pentru care statul ar trebui să aplice interdicții la export.

„Înțeleg agitația care s-a format în contextul epidemiei de COVID-19, dar acestea nu sunt echipamente de protecție medicale, ci de uz general, care pot fi folosite în diverse domenii, de la dezinfectări până la munca în saloane auto. Noi avem un singur tip de produs, care este o husă din polipropilen și se îmbracă deasupra hainelor și este impermeabilă. Un fel de combinezoane de unică folosință care se aruncă după ce se fac anumite operațiuni. Nu sunt sterile, lucru care se indică direct pe ambalaj. Dacă ele pot fi folosite acum în activități de dezinfectare este foarte bine”, a explicat Andrian Țeruș, solicitat de TV8.

Acesta mai spune că a găsit singur clienți în afara țării, pentru a exporta marfa, deoarece compania a ajuns în impas și trebuie să facă față crizei.

„Compania noastră recent și-a relansat producerea, pentru că am stagnat mai mult de jumătate de an. Până acum noi coseam huse pentru mobilier, în mare parte pentru „IKEA”. Avem 600 de angajați și a trebuit să ne reprofilăm în alt sector doar pentru a rezista și a plăti salariile și a ne onora obligațiunile față de stat și față de furnizori. Noi singuri am căutat clienți în afară. Sunt solicitările clienților. Ei ne indică de unde să cumpărăm materia primă, noi producem aceste combinezoane și le exportăm”, a adăugat Țeruș.

Directorul fabricii textile dă asigurări că este gata să livreze astfel de combinezoane și pe piața internă, dacă ele vor fi solicitate și în cantitatea în care va fi necesar.

Primul lot de 1000 de bucăți va fi livrat chiar mâine, ca donație, pentru instituțiile medicale, conform unei înțelegeri pe care a avut-o anterior cu autoritățile noastre.

„Noi suntem disponibili să lucrăm, dacă va fi nevoie și va fi cerere pe piața locală și solicitări de la agenți economici sau autorități”, a punctat Andrian Țeruș.

Fabrica mai are semnate și alte contracte de livrare a combinezoanelor în Polonia și în România. Lotul care a fost trimis deja în Polonia a fost de aproximativ 8000 de combinezoane, dar Andrian Țeruș a spus că nu ne poate dezvălui prețul pentru o unitate, deoarece ar fi secret comercial și confidențialitatea este prevăzută și în contractele pe care le-a semnat cu clienții.

Precizăm că în pozele plasate pe Facebook de compania „Raynair” sunt suprinse zeci de cutii. Andrian Țeruș susține că, la ambalare, într-o cutie încap aproximativ 60 de combinezoane și în acest lot trimis în Polonia au fost 76 de cutii.

Citește și: Premierul Ion Chicu explică transportul „misterios” de pe Aeroportul Internațional Chișinău

Total
0
Shares
Total
0
Share