Generalii ruși de top au dispărut din public după revolta lui Prigojin

Cei mai importanți generali ruși au dispărut din public la puțin timp după rebeliunea întreruptă a lui Evgheni Prigojin, o posibilă încercare a dictatorului de la Moscova de a-și reafirma autoritatea, scrie Reuters, citată de Digi24.ro

Șeful Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, nu a mai apărut în public și nici la televiziunea de stat de când Evgheni Prigojin a renunțat la rebeliunea sa, sâmbătă seara. Gherasimov nici măcar nu a mai fost menționat în vreun comunicat de presă al ministerului apărării de la Moscova din 9 iunie și până acum.

Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, este principalul comandant al invaziei rusești din Ucraina și este unul dintre deținătorii celor trei „valize nucleare” ale Rusiei, conform unor analiști militari occidentali.

Absent este și generalul Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de către presa din Rusia, pentru tacticile sale agresive în războiul civil din Siria. Un raport NYT, bazat pe informații ale spionajului american, susține că acesta ar fi fost complice în rebeliunea Wagner și că.

Din acest motiv, Surovikin ar fi fost arestat, a scris varianta rusească a The Moscow Times și un blogger militar rus. Alți corespondenți militari cu o audiență masivă în Rusia spun că el și alți ofițeri de rang înalt sunt interogați cu privire la posibilul lor rol în rebeliunea Wagner.

Pe un canal influent de Telegram, gestionat de un fost purtător de cuvânt în ministerul apărării de la Moscova, Rybar, s-a menționat că o epurare are loc în cadrul armatei ruse. Conform acestuia, regimul încearcă să-i elimine pe militarii care s-au arătat „nehotărâți” în ce privește eliminarea rebeliunii Wagner. Există informații și dovezi că forțele armate nu au acționat pentru oprirea luptătorilor Wagner care avansau spre Moscova.

„Insurgența Wagner a devenit un pretext pentru o epurare masivă în rândurile Forțelor Armate Ruse”, se arată pe canalul de Telegram. Dacă o astfel de epurare este confirmată, asta înseamnă că felul în care Rusia poartă războiul împotriva Ucraina ar putea fi alterat și ar putea să însemne o slăbire a armatei lui Putin în timpul contraofensivei ucrainene. De asemenea, ar putea să însemne creșterea profilului sau solidificarea poziției unor personaje din aparatul militar și de securitate care sunt percepute ca fiind loiale regimului, mai notează Reuters.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share