Gripă aviară în România. Iată unde a fost descoperit focarul virusului

Gripa Aviară, focar de gripă aviară, gripa aviara 2020, focar de gripa aviara in romania

Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat aseară într-o fermă comercială de păsări situată pe platforma Seini din judeţul Maramureş, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În acelasi loc, pe 14 ianuarie 2020, a fost diagnosticat primul focar de gripă aviară din România din acest sezon. Autoritatea veterinară a anunţat marţi seara că a fost diagnosticat virusul gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş, cu un efectiv de 18.699 de păsări, scrie libertatea.ro.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au declarat miercuri că ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, confirmând că nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

Ulterior, autoritățile au precizat că acel focar a fost izolat, dar ieri au confirmat un nou caz în același loc.

„În data de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).

Din ancheta epidemiologică, efectuată de către D.S.V.S.A. Maramureş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor”, se arată în comunicatul ANSVSA, citat de Agerpres.

În aceeaşi seară, la solicitarea DSVSA Maramureş, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Maramureş sub coordonarea prefectului judeţului, în calitate de preşedinte.În cadrul CLCB s-a aprobat planul de măsuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicolă (8 ferme de pasăre şi 1 de suine), în conformitate cu legislaţia specifică (Directiva Consiliului 94/2005/CE transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 54/2007).

Potrivit sursei citate, măsura de a restricţiona drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menţinută, iar Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi serviciile sanitare veterinare oficiale din judeţul Maramureş au luat măsurile necesare pentru respectarea acesteia.

De asemenea, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum şi în zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar.

Pentru exploataţiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere şi control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

„Într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6). Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea”, precizează ANSVSA.

Pe 17 ianuarie, Comisia Europeană a transmis că în mai multe state membre, inclusiv în România, au ajuns produse de la ferme comerciale de curcani din Ungaria, unde a fost diagnosticat virusul gripei aviare de tip H5N8. Din analiza informaţiilor primite, a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

În prezent, gripa aviară mai evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria şi Irlanda de Nord.

Citește și: Virus MISTERIOS în China. A luat deja viața a două persoane și continuă să se răspândească

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share