Gunoaiele coronavirusului ajung în ocean și se transfomă în bombe ecologice: „Mai multe măști decât meduze”

Activiștii pentru mediu avertizează că pandemia de coronavirus duce la o creștere masivă a poluării oceanelor accentuând problema deșeurilor din plastic aruncate în apă, una care deja amenință viața marină de ceva vreme, relatează The Guardian.

Măști sanitare plutind în apă precum meduzele și mânuși de latex pe fundul oceanul – așa arată poluarea oceanelor pe perioada pandemiei.

Organizația franceză non-profit Operation Mer Propre, ai cărei activiști se ocupă de adunarea deșeurilor și resturilor aruncate pe Coasta de Azur au început să avertizeze asupra comportamentului oamenilor în ceea ce privește aruncarea măștilor și altor astfel de consumabile.

Scufundătorii au descoperit în apă ceea ce Joffrey Peltier, membru al organizației, a descris ca fiind „deșeurile COVID” – o mulțime de măști, sticle goale de dezinfectant de mâini și mânuși de latex. Toate acestea, combinate cu deșeurile pe care oamenii le aruncau și înainte în mare – pahare de unică folosință și alte obiecte de vlastic sau aluminiu.

Deși cantitatea de deșeuri nu era enormă, descoperirea acestor noi forme de poluare produce temeri că în era epoca COVID, ea poate deveni o nouă normp ăn condițiile în care milioane de oameni din toată lumea încep să folosească măști și mânuși pentru combaterea virusurilor.

Doar în Franța au fost anunțate comenzi de 2 miliarde de măști sanitare, conform autorităților franceze. „Există riscul ca foarte curând să avem mai multe măști plutind în Marea Mediterană decât meduze”, spune Laurent Lombard, un alt activist de mediu, într-o postare pe Twitter, alături de un clip video care arată un ghem de măști și mânuși scoase din mare.

Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani fapt ce face ca ele să fie niște bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme. „Le vedem peste tot (măștile – n. red.).

De când măștile au început să fie purtate în societate, cauza și efectul pot fi văzute pe plaje”, spune Gary Stokes, membru al organizației OceansAsia. Deși multe dintre deșeuri sunt aruncate din lipsă de interes sau atenție, el spune că este posibil ca ele să fie purtate de vânt pe plaje și în oceane după ce au fost aruncate pe jos în orașe sau în zonele locuite.

Citește și: Kim Jong-un a întrerupt toate comunicațiile cu Seul și îi amenință pe sud-coreeni că îi va face „să sufere”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share