Alte știri

Guvernul a aprobat ratificarea acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi proiectul de lege privind ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 şi suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, semnat la 29 iulie 2020.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Potrivit acordului, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi Republicii Moldova un împrumut de 70 milioane euro pentru a atenua impactul COVID-19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă. Împrumutul este structurat în 2 componente: Sănătate și Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate, și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.

Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.

Se estimează că resursele financiare din cadrul împrumutului vor acoperi cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. În consecință, data limită de debursare este stabilită la 30.06.2022.

Entitatea implementatoare a proiectului este desemnată Instituția Publică „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă”.

Maturitatea maximă aferentă creditului pentru componenta Sănătate este de 15 ani (inclusiv 4 ani grație) și 6 ani (inclusiv 1an grație)  pentru componenta Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

Citește și: Acordul de împrumut de 100 de milioane de euro cu UE a fost semnat

loading...

Comments are closed.