Politic

Guvernul nu comentează protestele MPP

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul Republicii Moldova nu comentează protestele de astăzi, a transmis Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, acestea având un mesaj diplomatic.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Guvernul nu comentează protestul. Autoritățile respectă dreptul cetățenilor pentru a protesta și libertatea de întrunire pașnică și de asociere.

Premierul țării este informat despre evoluțiile curente, iar colegii de la Ministerul Afacerilor Interne au anunțat deja că poliția va asigura ordinea și securitatea publică, precum și siguranța cetățenilor.

Pentru detalii, nu ezitați să contactați comunicatorii poliției”, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă.

Mii de oameni au umplut astăzi centrul capitalei. Oamenii veniți din toate colțurile țării au reacționat astfel la chemarea Mișcării Pentru Popor, din care face parte și Partidul „ȘOR”, care obligă Guvernul să achite integral facturile cetățenilor pentru lunile de iarnă. Alți 10 mii de oameni au fost împiedicați să ajungă la mitingul pașnic, la indicația guvernării PAS și a Maiei Sandu.

„Ei cu milioane, noi murim de foame!”, „Recean, plătește facturile”, „Semnați și achitați!”. „Noi suntem poporul!”, „Noi suntem Moldova”, „Nu stați la balcoane, că muriți de foame”. „Nu ne închideți gura cu Procuratura!”. Acestea sunt câteva dintre lozincile pe care le-a scandat mulțimea. Oamenii au purtat în mâini pancarte o factură pentru gaze, de 10 metri, pentru a arăta că tarifele pentru energie din Moldova sunt cele mai mari din Europa. De asemenea, participanții la miting au adus mai multe haine vechi, pentru a arăta că nu au bani pentru îmbrăcăminte, deoarece sunt nevoiți să cheltuie tot ce au pentru facturi.

Unul dintre membrii Mișcării Pentru Popor, Marina Tauber, a făcut apel către mulțime să manifeste pașnic și să evite provocările care ar putea fi organizate de guvernare. Ea s-a adresat și presei, care monitorizează evenimentul, să manifeste vigilență și să identifice provocatorii infiltrați în mulțime.

„Suntem la un miting pașnic, democratic și avem o singură cerință către Guvern, să plătească facturile oamenilor pentru gaz, electricitate și energie termică în lunile de iarnă. Venim cu această solicitare din partea cetățenilor. Guvernarea are posibilitatea de a achita facturile, deoarece a primit un miliard de euro de la partenerii externi, iar alte 250 de milioane de euro au fost promise pentru începutul de an. Bani sunt, trebuie doar să fie voință politică. Avem informații că guvernarea a pregătit provocări pentru acțiunea de astăzi, dar mitingul nostru este pașnic și nu vom cădea pradă provocărilor”, a subliniat Marina Tauber.

De dimineață, echipaje ale poliției au împiedicat mii de oameni să ajungă la mitingul din capitală. Acțiunea urma să se desfășoare în fața Parlamentului, dar, din cauza piedicilor polițiștilor, mulțimea s-a îndreptat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care a devenit neîncăpător. Participanții la miting i-au îndemnat însă ca polițiștii să fie de partea poporului.

loading...

Comments are closed.