Actual

Igor Dodon a avut o discuție cu omologul său lituanian. Care au fost subiectele

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Igor Dodon a avut  o discuție online cu Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, transmite Telegraph.md

Oficialii au apreciat relațiile bilaterale și dialogul politic activ dintre state, remarcând că există un potențial nevalorificat la justa valoare, astfel că au convenit asupra extinderii și aprofundării parteneriatului în toate domeniile de interes comun.

De asemenea, Igor Dodon și omologul său lituanian au făcut un schimb de opinii cu privire la situația pandemică din țările noastre și din lume, precum și acțiunile întreprinse de autorități în combaterea pandemiei.

„Am transmis sincere mulțumiri Republicii Lituania pentru asistența și suportul acordat în procesul de repatriere a cetățenilor RM pe parcursul perioadei de carantină, precum și pentru decizia Guvernului lituanian de alocare a unui ajutor financiar pentru achiziționarea de consumabile/echipamente medicale necesare în procesul de combatere a virusului de tip nou. În acest sens, am subliniat faptul că ajutorul și susținerea reciprocă dintre state va contribui semnificativ la depășirea acestei pandemii.

În altă ordine de idei, am apreciat poziția activă și susținerea constantă din partea Lituaniei pentru impulsionarea formatului Parteneriatului Estic. În acest context, am recurs la un schimb de opinii despre modul de pregătire către apropiatul Summit al Parteneriatului Estic. Totodată, am subliniat necesitatea conjugării eforturilor atît din partea statelor Parteneriatului Estic, cît și a celor din cadrul UE pentru aprofundarea eficientă a dialogului și a realizării plenare a reformelor necesare. Mi-am exprimat speranța că și pe viitor Vilnius-ul va menține o poziție pro-activă în raport cu Republica Moldova în aranjamentul Parteneriatului Estic.

În context, am reiterat atașamentul conducerii țării pentru promovarea politicii externe echilibrate, care presupune dezvoltarea relațiilor de colaborare eficiente atît cu statele din Vest, cît și din Est, implementarea Acordului de Asociere cu UE și alte acorduri internaționale pentru care Moldova și-a asumat angajamente, precum și realizarea reformelor în strictă conformitate cu standardele europene.” a comunicat Igor Dodon.

Citește și: Președintele răspunde: Despre ridicarea restricțiilor, plimbatul prin parcuri și redeschiderea instituțiilor educaționale

loading...

Comments are closed.