Economic

Igor Dodon: În viitorul apropiat, Republica Moldova ar putea primi bani din trei surse

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la postul de televiziune N4, președintele Igor Dodon a vorbit despre finanțarea care ar putea veni de la partenerii externi în viitorul apropiat, relatează Telegraph.md

Președintele a precizat că, până în acest moment, partenerii externi nu au oferit Republicii Moldova niciun ban pentru a combate criza provocată de epidemia de coronavirus.

Totuși, Igor Dodon a comunicat că la moment există negocieri și discuții cu partenerii externi, astfel că, în viitorul apropiat, în bugetul Republicii Moldova ar putea veni bani din trei surse:

  • Federația Rusă ar putea oferi un credit de 200 milioane de euro, negociat încă anul trecut cu președintele V. Putin. Acești bani vor veni în momentul în care va fi ratificat Acordul de creditare, lucru ce se poate întâmpla chiar în zilele următoare.
  • FMI ar putea să acorde suma de 200-300 milioane de dolari, ca parte a programului de criză realizat pentru diferite țări. Astfel, dacă la ședința de vineri, 17 aprilie, Consiliul de directori va lua decizia de acordare a acestei asistențe, săptămâna viitoare, acești bani ar putea veni pe contul Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova.
  • Uniunea Europeană ar putea acorda suma de 30 milioane de euro, 10 milioane sub formă de grant, iar 20 de milioane ca împrumut. Acești bani fac pate din asistența macrofinanciară acordată de către UE Republicii Moldova și reprezintă a doua tranșă din cadrul unui program de finanțare semnat cu trei ani în urmă. Totuși, acești bani pot fi obținuți doar dacă țara noastră va îndeplini opt condiții impuse de UE în luna februarie.

Citește și: Președintele Igor Dodon anunță restartarea unor activități economice, dar și numărul de șomeri

 

 

 

loading...

Comments are closed.