În perioada martie-septembrie, CNAM a transferat aproape 498 de milioane de lei pentru combaterea COVID-19

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a transferat, în perioada martie-septembrie, aproape 498 de milioane de lei pentru combaterea COVID-19.

Cea mai mare parte – peste 460 de milioane – a fost alocată din fondul de bază pentru servicii medicale de diagnostic şi tratament al persoanelor cu COVID-19. Din suma respectivă, aproape opt milioane de lei îi reprezintă banii direcţionaţi pentru testarea la COVID-19, iar peste 184 de milioane – suplimentul de 100% la salariul de funcţie acordat cadrelor medicale antrenate în lupta contra noului coronavirus.

Totodată, alte peste 37 de milioane de lei au fost alocate din fondurile de profilaxie, cel de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale și cel de rezervă pentru achiziționare de teste, măști de protecție, mănuși.

Toţi cetăţenii, inclusiv cei neasiguraţi, care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID-19 beneficiază de asistenţă medicală gratuită, acoperită din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Persoanele suspecte sau confirmate cu noul coronavirus au acces gratuit la asistenţa medicală urgentă prespitalicească, primară, de ambulatoriu, spitalicească.

Transportarea tuturor cetăţenilor suspecţi sau infectaţi cu COVID-19 are loc cu ambulanţa.

Ultimele completări ale Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală prevăd că medicii de familie acordă asistență medicală în cazul urgențelor de sănătate publică, şi anume: supraveghere în condiții de autoizolare, tratament la domiciliu, prelevarea probelor biologice la domiciliu, solicitarea ambulanței pentru cazurile care întrunesc criteriile de spitalizare, în conformitate cu actele normative aprobate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar cheltuielile sunt acoperite de asigurarea medicală.

Testul la COVID-19 este efectuat la indicaţia medicului de familie, fiind finanţat de asemenea din mijloacele fondurilor asigurării medicale obligatorii. Medicul de familie, pe listele căruia este înregistrată persoana, este obligat să înştiinţeze echipa mobilă pentru prelevarea probelor la domiciliu sau să facă programare pentru efectuarea testului respectiv.

Totodată, pe perioada aflării în spital, asigurarea medicală obligatorie acoperă toate cheltuielile pentru consultaţii, diagnostic, tratamente, îngrijiri medicale, medicamente, consumabile, cazare şi alimentaţie.

Citește și: Conducerea CNAM a avut o întrevedere online cu experţi ai FMI

Total
0
Shares
 
Total
0
Share