Încă un politolog spune că Renato o domină pe Maia Sandu

Chiar dacă câștigătoarea primului tur de scutin a fost desemnată Maia Sandu, cel care conduse ”parada” electorală este Renato Usatâi. De această părere este doctorul în științe politice, Aurelia Peru. Într-un editorial realizat pentru SafeNews.md, politologul vorbește despre riscurile colaborării dintre Maia Sandu și Renato Usatâi, care sunt mizele ultimului, dar și care este cea mai mare greșeală a lui Andrei Năstase, transmite Telegraph.md, cu referire la Safenews.md

După ce lidera opoziției, Maia Sandu îl devansează în primul tur de scrutin pe președintele Igor Dodon – 36.16 vs 32, 61%, doctorul în științe politice, Aurelia Peru, vorbește pentru prima dată după alegeri despre redistribuirea voturilor în turul doi și potențialul concurenților de absorbție a electoratului din varii bazine electorale.

“Lucrurile sunt cât se poate de clare. Deși Maia Sandu a cules laurii victoriei temporare din primul tur, „parada electorală” o conduce enigmaticul actor politic, Renato Usatîi, care surprinde printr-o evoluție fulminantă în politica moldovenească. Partea vizibilă a „fenomenului Usatîi” (reintrăm pe „faleza fenomenelor”) este că primarul de Bălți a folosit cu iscuțință tehnica seducției electorale printr-un volacabular de cartier, rusizme, grație cărora și fostul Președinte, Voronin, a cucerit o mare parte din electoratul nostru. În schimb, ultimele apariții ale lui Usatîi, mă refer la ținuta discursivă a domnului primar, a suferit un rebranding vizibil. A dispărut „rățușca cea urâtă”… (nu mă refer la parametri fizici). De altfel, am intuit totdeauna o regie politică făcută nu de amatori. Student la Faculatea de Limbi moderne, descendent dintr -o familie de intelectuali, căsătorie selectă. Nu este Usatîi „băiatul de cartier”, așa cum a fost perceput pâna la 1 noiembrie. Ori, „băiatul de cartier” este, de fapt, un actor politic cu scopuri bine determinate – reformarea radicală a Parlamentului Republicii Moldova. Inlăturarea lui Igor Dodon de la Președinție este obiectivul minuscul, obiectiul major al lui Ustâi este Legislativul. Acolo se fac politicile, acolo se ordonează vectorul dezvoltării politice – Vest sau Est, susține politologul.”

Peru Susține că condițiile impuse de către Usatâi, liderei PAS sunt foarte dure.

“Deloc întîmplător, Usatîi impune condiții foarte dure candidatei PAS – dizolvarea imediată a Parlamentului, în caz de victorie finală, sub acoperirea simbolică a Articolului 2 din Constuție, ocolind, de fapt, cadrul legal care statuează în ce condiții poate fi dizolvat Parlamentul Republicii Moldova.
Acum, revin la afirmațiile publicistului român Ion Cristoiu, care ne atenționează: „E greu de imaginat o colaborare Sandu-Usatîi. Aproape de acest entuziasm trebuie să vedem jocurile Moscovei ca mult mai complicate decât par”. Alte fraze nu preiau, sa nu fiu interpretată eronat. Este suficient pentru a stimula gândirea critică. La fel de reticent vizavi de avansarea „Partidului Nostru”, în acest scrutn prezidențial, a fost și Vladimir Socor”, subliniază Peru.

Cercetătorul științific, Aurelia Peru susține că dizolvarea și formarea noului Parlament este un adevărat este un adevărat pericol.

“Sondajele de opinie arată clar tendința: în următorul Parlament vin PSRM, Partidul „Șor”; Usatîi cu „Partidul Nostru” – toate de stânga, și PAS, singurul partid care vrea modernizarea politică a Moldovei. Apropo, același argument îl folosește și Igor Dodon, afirmând că electoratul moldovenesc este în proporție de 50-60% de stânga. Așa este. Vă propun o retrospectivă electorală :

1996: În turul I- Mircea Snegur obține – 38, 75%, Petru Lucinschi – 27,66
În turul II – Mircea Snegur – 45, 88%, Lucinschi – 54,02%

Este important să vedem cum a evoluat electoratul după principiul –dreapta-stânga, Snegur fiind candiatul dreptei, Lucinschi – centru-stânga politică.

2016:
Turul I – Maia Sandu -38, 71%, Igor Dododn – 47,98%
Turul II- Maia Sandu 49,17% , Igor Dodon- 53,52%

Deci, Lucinschi și Dodon reprezintă stânga și centru- stânga electoratului.
Totodată, trebuie să remarcăm impactul votului diasporei asupra rezultatelor scrutinului prezidențial. Amintesc, în context, declarațiile lui Igor Dodon despre apariția unui altfel de electorat – „electoratul paralel” – diaspora”, atenționează Peru.

În ceea ce privește rezultatul ”modest” obținut de Andrei Năstase, Peru declară că acesta a făcut o mare greșeală.

“A fost, de altfel, o „surpiză” și rezultatul modest, obținut de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Chiar dacă lui i se datorează geneza luptei anti-oligarhice în țară. Totuși, memoria electorală este scurtă… In opinia mea, greșeala enormă de ordin tactic, care a decepționat profund electoratul blocului ACUM, a fost emoționala solicitare a acestuia către Maia Sandu de a se retrage în favoarea sa. Deci, acest „va-banc” l-a cost mult. Cui aparține ideea, să-și asume mea culpa. Rolul lui Năstase în developarea furtului miliardului, însă, nu trebuie neglijat”, atenționează doctorul în științe politice.

Prin urmare, Aurelia Peru declară că victoria Maiei Sandu este una cu riscuri, iar acum intră în luptă așii PR -ului politic și, indubitabil, cardinalii din culisele jocului geopolitic. Potrivit analistei, nu se știe, deocamdată, ce rechini are în spate Usatâi și partidul său.

Republica Cehă a oferit o donație pentru două spitale din Moldova

Total
0
Shares
 
Total
0
Share