Alte știri

Instituțiile de învățământ superior IRIM și US „Dimitrie Cantemir” NU vor mai exista. Ce se va întâmpla cu aceste insituții

Pinterest LinkedIn Tumblr

Două instituții de învățământ superior din țară nu vor mai activa ca entități independente, urmând a fi fuzionate cu Universitatea de Stat din Moldova. Este vorba despre Institutul de Relații Internaționale din Moldova și Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul unui comunicat.

Ministerul informează că această decizie a fost luată în contextul în care instituții publice de învățământ superior au un număr în descreștere a studenților, iar această schimbare este realizată cu scopul de a eficientiza cheltuielile publice și de a crește calitatea studiilor.

În context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a avut astăzi o întrevedere cu rectorul Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Valentin Beniuc, și rectorul Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”, Aurelia Hanganu. Urmare a discuțiilor, rectorii au fost informați despre lansarea procesului de fuzionare (prin absorbție) a celor două instituții de învățământ superior cu Universitatea de Stat din Moldova și despre pașii care urmează să-i întreprindă.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în următoarea perioadă se vor implementa unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior și anume:

-Fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și aceleași programe;

-Modificarea mecanismelor de finanțare a învățământului superior;

-Consolidarea universităților regionale: în Nordul și Sudul Republicii Moldova, transformând aceste instituții de învățământ superior în centre regionale de susținere a sectorului economic respectiv, acolo unde avem Zone economice libere;

– Evaluarea externă în scopul acreditării tuturor programelor de studii superioare de licență, master și doctorat pentru a asigura activitatea pe piața educațională a instituțiilor de învățământ superior cu programe de studii superioare de calitate.

În Republica Moldova, în prezent sunt 18 instituții superioare de stat.

Citește și: O companie din Germania vinde aparatul care ”ucide coronavirusul în mod sigur în câteva secunde”

loading...

Comments are closed.