Alte știri

Ion Ceban cere de la Guvern mai multe alocații pentru capitală. Bugetul municipal ajunge doar pentru achita facturi și salarii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Bugetul municipal este mult prea mic pentru a dezvolta capitala. Potrivit primarului general Ion Ceban, banii pe care îi are municipalitatea ajung doar pentru a plăti facturile și salariile. Ceban spune că a făcut o solicitare către Guvern, de a mări alocările de la bugetul de stat, transmite Telegraph.md, cu referire la Moldova24.info

„O altă mare problemă și chiar cred că trebuie de revăzut acest subiect, ține de repartizarea Banilor din bugetul de stat pentru capitala Republicii Moldova, care dispune de aproape un milion de locuitori oficial înregistrați pe teritoriu. În acest condiții, distribuția alocării în capitală este foarte mică. Este cea mai proastă situație în acest sens. Astăzi, municipiu Chișinău întreține întreaga Republică a Moldovei. Este un lucru salutabil, dar trebuie să dezvoltăm capitala. Eu cred că nu este echitate că se duc prea mulți bani la bugetul de stat, iar bugetul municipal rămâne gol cu necesități mari de acoperire.

Bugetul de stat, al Republicii Moldova în proporție de 70 la sută este format din activitatea agenților economici din mun. Chișinău, iar noua din bugetul de stat ne revin doar jumătate din impozitul achitat pe venit de către persoanele fizice. Asta ar însemna un miliard de lei.

Și nimic din banii achitați de persoanele juridice nu ne revine nouă. Iar cu toții vrem dezvoltarea orașului”.

Primarul afirmă că din impozitul pe venitului achitat de persoanele juridice și a TVA-ului nu revine nimic municipalității.

„Zero venituri din acestea. Iată când agenții economici ne invocă nouă ceva, noi nu putem să le facem drumuri pe măsura așteptărilor lor, trotuare, deoarece noi nu avem nimic din activitatea lor. Dar noi oricum facem, deoarece vrem oraș curat. În acest sens au fost trimise nenumărate solicitări către Guvern și din nou vom veni, cu această solicitare să fie revăzut acest lucru. Eu sper că și în Parlament se va ține cont de acest lucru, indiferent de culoarea politică”, a punctat Ion Ceban.

Amintim că autoritățile municipale planifică pentru anul 2021 un buget de 4,667 de milioane de lei la capitolul venituri și 5,957 de milioane de lei la capitolul cheltuieli și un deficit bugetar de 1,290 de milioane de lei.

Circulație îngreunată la punctul de trecere a frontierei Leușeni

loading...

Comments are closed.