Ion Sturza, premierul care a dus Moldova în prag de faliment total, pus la punct de către expertul economic Ghenadie Cebanov

Expertul Ghenadie Cebanov îl pune la punct pe susținătorul Maiei Sandu, Ion Sturza, demonstrând că perioada de guvernare a ultimului a fost cea mai nefastă pentru Republica Moldova, transmite Telegraph.md

Astfel, deși Sturza, în discursurile de susținere a Maiei Sandu încearcă să explice de ce guvernarea de acum e mai proastă și cum ar fi cea a lui Sandu mai bună, Cebanov preizntă statistici care vorbesc despre faptul că Sturza nu are dreptul la autoritate în domeniul guvernamental, mai ales economic. Mai mult de atât, unele politici economice aplicate de ex-premier ar demonstra faptul că dânsul s-ar fi îmbogățit de pe urma dificultăților financiare.

“Cel mai mare deficitul bugetar a fost în perioada guvernului Sturza.

Pentru prima dată au început să se plătească salariul datorat la timp – cui în cărămizi, cui cu grăunțe de popușoi, dar în cele mai dese cazuri salariile, pansiile, îndemnizațiile erau achitate în ”caloși de rezină” și cizme pentru ploaie scoase toate din rezervele de stat de pe timpul sovietic. De ce se proceda astfel?

Fiindcă trebuiau cumva vândute, iar cel mai potrivit era să fie distribuite oamenilor și pensionarilor, iar banii cash din salarii și pensii să fie luați de firmele ciudate și dubioase, de pe timpul cela.  Astfel au fost operate primele spălări de capital moldovean de zeci milioane lei pe atunci, moldovenii vârâți în datorii și mai mari și sărăcie totală.

Deficitul bugetar în perioada guvernului Sturza a fost cel mai mare, practic de două ori mai mare decât cel înregistrat anterior dar și până în zilele noastre de azi, anul 2020.

În acelaşi timp, informaţiile statistice mai denotă faptul că inflaţia a ajuns la un nivel record de 39% faţă de 8% cât era în 1998.  Astfel, preţurile medii la produsele alimentare au ajuns să fie mai mari în 1999 cu 44%, iar la pâine – cu 55% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, cheltuielile de consum constituiau 661,8 de lei, fiind în creştere cu circa 30% faţă de anul 1998.

În perioada guvernării lui Sturza a fost efectuate cele mai mari jafuri prin privatizarea întreprinderilor de stat care aveau profit mare. Practic toată industria de conserve a fost distrusă absolut, iar din ce mai rămăsese de la fabricile de conserve au fost privatizate de interpuși de ai lui.

A vândut activele Moldova-Gaz la un preț mai jos decât cel real de 3,7 ori, adică doar le 32% din prețul care trebuia vândut. Cu referință la aceasta afacere, Moldova gaz în genere nu trebuia să fie cedată rușilor.

În 1999, Republica Moldova a avut cel mai jos nivel al capacității de plată. Creșterea salariilor la vecini era de 10-11% anual, iar la moldoveni salariile au fost înghețate, pensiile amânate de la 3 la 12 luni.

Sturză a devenit un troll clasic care o susține pe Maia Sandu, iar aceasta promite viață mai bună în UE, exact ca și al nostru, Vlad Filat, alt produs folosit de Sturza.” declară Ghenadie Cebanov.

Recent, Ion Sturza declarat că Republica Moldova trece printr-o criză “economică fără precedent” din cauza guvernului Chicu.

Amintim că, Ion Sturza a fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada februarie – decembrie 1999. După demisie,  Sturza a revenit la afaceri și a fondat mai multe companii.

Potrivit „Forbes”, Ion Sturza ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro, în timp ce „Capital” estimează că omul de afaceri ar avea active de 84 de milioane de euro.

Scrisoarea lui Nicolae Josan către Ion Sturza: Vă rog să ne lăsați în pace

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share