Actual

La Chișinău va avea loc un maraton pentru a sensibiliza opinia publica asupra problemei protecției stratului de ozon

Pinterest LinkedIn Tumblr

Câteva zeci de sportivi amatori vor alerga fără întrerupere 35 de ore, în cadrul unui maraton de alergare, organizat cu ocazia împlinirii în luna septembrie a 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon. Sportivii vor îndemna cetățenii să să renunțe pe durata acestui maraton la utilizarea aparatelor de aer condiționat, unele dintre cele mai nocive pentru stratul de ozon.

Pentru a respecta condițiile de securitate antiepidemică, concomitent, pe același traseu se vor afla doar câțiva alergători.  Primii sportivi vor ieși la linia de start, astăzi, vineri, 11 septembrie 2020, la ora 20.00.

Totodată, mâine, sâmbătă, 12 septembrie 2020 va fi organizat un breafing de presă la ora 10.00 cu ocazia evenimentului, la care vor participa Maxim Popov, Secretar de Stat și Olesea Cotoman, Coordonatorul Unitatii Nationale Ozon.

Prin intermediul acestui eveniment, sportivii amatori vor să atragă atenția opiniei publice asupra necesității depunerii eforturilor comune pentru protecția stratului de ozon. Acest strat stratosferic protejează Pământul de majoritatea radiațiilor ultraviolete nocive ale soarelui. Lumina soarelui face viața posibilă, dar stratul de ozon face viața așa cum o știm.

La sfârșitul anilor 1970 oamenii de știință au descoperit că omenirea creează o gaură în acest scut protector, cauzată de gazele care epuizează ozonul (ODS) utilizate în aerosoli și sistemele de răcire, cum ar fi frigiderele și aparatele de aer condiționat – amplifică amenințarea că vor crește cazurile de cancer de piele și cataractă, vor continua să fie afectate plantele, culturile și ecosistemele.

Citește și: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat „Dual Quest”, primul maraton virtual educațional pentru tineri

loading...

Comments are closed.