La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală au fost inaugurate expozițiile „Scoarța de Camenca – rai de pomi și flori” și „Măști tradiționale de iarnă”

În contextul sărbătoririi Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a VII-a, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN), Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM)  și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au inaugurat astăzi, 18 decembrie, în sediul MNEIN expozițiile „Scoarța de Camenca – rai de pomi și flori” și „Măști tradiționale de iarnă”.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii Andrei Chistol a menționat că cea de a VII-a ediție a Târgului Național al Covorului se desfășoară în condițiile pandemiei virusului COVID-19, care a afectat în mod direct toate acțiunile și evenimentele culturale. „Prin intermediul acestor expoziții publicul este invitat să citească covoarele autohtone, asemenea unor cărți, în care  meşteriţele își ţeseau soarta cu bune şi cu rele, să se lase cuprins de misterul măștilor tradiționale, să resimte din plin magia sărbătorilor de iarnă,” – a subliniat oficialul.

Expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” pune în evidență tezaurul de covoare din localitățile raionului Camenca, Republica Moldova, prin piese reprezentative selectate din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. În Expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori”  sunt incluse mai multe țesături: scoarțe, kilimuri, păretare. Ornamentele preferate de țesătoare sunt: pomul, floarea în glastră, laleaua, bradul, greblița, pieptenele de țesut, crucea etc.

Expoziția „Măști tradiționale de iarnă” este organizată de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. La expoziţie participă meşteri din ţară, care confecţionează măşti tradiţionale (feţe de moşi veseli, babe, urâţi, căpriţe, cai) create din diferite materiale (pânză, blană, lemn, fibre vegetale).

Citește și: Elevii Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din s. Corjova se vor putea deplasa la studii cu un autobuz școlar nou

Total
0
Shares
 
Total
0
Share