Yemenul este ţara cu cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021, a avertizat Comitetul Internaţional de Salvare (IRC), marcând al treilea an în care naţiunea devastată de război a obţinut recunoaşterea sumbră.
Lista de supraveghere a IRC pentru 2021, clasată de la unu la 10, cuprinde: Yemen, Afganistan, Siria, Republica Democrată Congo, Etiopia, Burkina Faso, Sudanul de Sud, Nigeria, Venezuela şi Mozambic.
Conflictul continuu, foametea larg răspândită și răspunsul internațional slab amenință să înrăutățească dramatic actuala criză din Yemen, a precizat IRC miercuri.
Tamuna Sabadze, directorul agenției de ajutor pentru Yemen, a declarat că este nevoie de sprijin mai mult ca niciodată. Într-un interviu pentru Al Jazeera, ea a solicitat „mai mult angajament decât vedem astăzi” din partea actorilor interni, regionali şi globali pentru a pune capăt conflictului.
„Douăzeci şi patru de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar – fie că este vorba de hrană, protecţie, servicii de sănătate sau educaţie. Majoritatea populaţiei are nevoie de finanţarea ONU şi umanitară pentru a-şi satisface nevoile zilnice de bază”, a spus ea.
„În faţa unei ameninţări fără precedent, lumea a întors spatele Yemenului”, a declarat și Abeer Fowzi, coordonatorul adjunct pentru nutriţie al IRC.
Sprijinul financiar pentru ţară se epuizează, iar Mark Lowcock, coordonator al acțiunilor umanitare desfășurate de ONU, a avertizat în noiembrie că Yemenul a primit mai puţin de jumătate din fondurile de urgenţă de care avea nevoie anul acesta.
Lowcock a declarat la Consiliul de Securitate al ONU că apelul din 2020 pentru Yemen a primit până acum doar 1,5 miliarde de dolari în donaţii, aproximativ 45% din cele 3,4 miliarde de dolari necesare.
Potrivit ONU, 80% din cei 30 de milioane de oameni din Yemen au nevoie de o formă de ajutor sau protecţie.
Aproximativ 13,5 milioane de yemeniţi se confruntă în prezent cu insecuritate alimentară acută, inclusiv 16.500 de persoane care trăiesc în condiţii de foamete, arată datele ONU.
Sursa: Digi24
Citește și: O nouă tulpină de COVID-19, descoperită în Marea Britanie. Numărul de infectări crește rapid la Londra