Maia Sandu a renunțat la “tribunalul” anticorupție, instanță care nici nu există în Constituția Republicii Moldova

După o serie de consultări și colectarea opiniilor pe marginea conceptului de creare a unei instanțe judecătorești specializate pe cauze de corupție, a fost elaborat proiectul de lege referitor la sistemul judecătoresc anticorupție, renunțându-se la instituirea “tribunalului” anticorupție, structura judecătorească “tribunal” fiind exclusă din Constituție încă în perioada când țara era guvernată de Voronin Vladimir și PCRM. Conform noului proiect, instanța ce va fi creată la propunerea Președinției se va numit Judecătoria Anticorupție, constituită din 15 judecători.

Astfel, inițiativa legislativă, venită din partea Maiei Sandu, a fost modificat cu propuneri venite din partea societății civile, judecătorilor, procurorilor și altor experți în drept. La fel, s-au expus și partenerii de dezvoltare.

Proiectul de lege are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție. Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și al colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău.

Pe lângă judecarea actelor de corupție și a celor conexe actelor de corupție, judecătoria specializată va examina și legalitatea actelor de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate, precum și cererile Autorității privind confiscarea averii nejustificate.

Judecătorii anticorupție vor putea beneficia de pază de stat și locuință de serviciu.

Adițional, proiectul de lege conține norme privind modificarea cadrului normativ conex, care va asigura funcționalitatea sistemului judecătoresc anticorupție. Inițiativa legislativă a fost expediată Parlamentului pentru examinare și adoptare. Parlamentul va organiza consultarea publică și avizarea proiectului conform legislației în vigoare.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share