Alte știri

Mesajul ministrului Culturii cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 18 mai, este marcată Ziua Internațională a Muzeelor. Cu această ocazie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a venit cu un mesaj adresat cetățenilor și, în special, angajaților muzeelor din Republica Moldova, transmite Telegraph.md

„Dragi concetățeni,

Ziua Internațională a Muzeelor, lansată la inițiativa Ministerului Culturii și Comunicării din Franța în anul 1977 și marcată anual la 18 mai, de-a lungul anilor a devenit un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional. De fiecare dată, evenimentul ne consolidează convingerea că muzeele nu sunt doar instituții care păstrează și conservă mărturiile trecutului, dar sunt  spații pentru dialog, educație, inspirație, creație, reconciliere.

Anul 2020 este unul dificil pentru întreaga omenire – Pandemia virusului COVID-19 a influențat modul firesc al lucrurilor, modificând radical felul nostru de a fi. Zilnic, continuăm să ne „întoarcem” înapoi, să comparăm și să tânjim după o revenire la normalitate, încercând să ne coasem trecutul în viitorul nostru. Trebuie să fim conștienți că nu va mai fi la fel. De-a lungul istoriei, pandemiile au forțat oamenii să creeze noi scenarii, i-au provocat la noi abordări și soluții. Astăzi, anume nouă ne-a revenit misiunea să scriem aceste scenarii. Și, în acest context, rolul muzeelor în societate devine și mai important. Calitatea acestora de a oferi memorii creează oportunități de retrospectivă asupra existenței umane. Muzeele sunt și vor fi în continuare platforme de întâlnire a perspectivelor, instrumente de identificare și depășire a prejudecăților în care sunt implicate societățile actuale.

Stimați angajați ai muzeelor din Republica Moldova!

Cu acest minunat prilej, vă adresez cele mai sincere urări de sănătate. Apreciez enorm munca și devotamentul Dumneavoastră pentru a menține în siguranță colecțiile muzeale, pentru a crea și a fideliza publicul, pentru a păstra patrimoniul țării noastre și de a-l face cunoscut departe de hotarele Republicii Moldova.”

Citește și: FOTO // Povestea studenților de la universitatea „Nicolae Testemițanu” care s-au oferit ca voluntari în lupta cu COVID-19

loading...

Comments are closed.