Moldoveni exploatați în Franța: Polițiști și vameși, clienți ai grupării

Cel puțin 40 de cetățeni moldoveni traficați, venituri obținute din activitatea criminală în valoare de 12 milioane de euro, mii de acte falsificate – acesta este bilanțul oferit de Procuratura Generală pe 25 iunie în cazul rețelei criminale conduse de un cetățean român. Membrii grupării sunt învinuiți că practicau traficul de muncitori din Moldova în Franța, exploatați pe șantiere de construcții, informează Anticoruptie.md.

Rețeaua a făcut trafic de migranți, înregistrând cu documente false lucrători din Republica Moldova, potrivit Europol, care erau exploatați în construcții. Pașapoartele valabile erau păstrate drept garanție de către membrii rețelei. Unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute.

În total, precizează procurorii moldoveni, au fost reținute peste 40 de persoane, inclusiv 12 din Republica Moldova. Un suspect a fost anunțat în urmărire. Capul grupării locuia într-o casă somptuoasă în suburbia Parisului, dispunând de mai multe imobile și automobile. Unele vehicule au o valoare ce depășește 100.000 de euro.

De asemenea, oamenii legii din România au depistat că organizatorul grupării are o casă la sol, mijloace de transport, conturi bancare pe numele său și ale altor persoane interpuse pe care erau depozitate sume impunătoare de bani provenite aparent din surse criminale.

În Republica Moldova, la domiciliile figuranților au fost depistate mai multe acte false, utilaj pentru falsificarea acestora, ștampile și blanchete necesare pentru falsificarea actelor, transferuri bancare pe numele capului grupării criminale, pe numele transportatorilor. Potrivit liderului grupării, acești bani au fost trimiși pentru a procura acte false, bunuri costisitoare, inclusiv apartamente achiziționate în perioada săvârșirii crimei, precum și spații comerciale, automobile scumpe etc.

Numai la una dintre celulele de falsificatori au fost depistate 183 de ștampile ale unor instituții de stat și private. Oamenii legii din cele trei țări – Franța, Români și Moldova – au stabilit că această rețea a falsificat peste 10.000 de acte – acte de identitate românești, permise de conducere moldovenești și ale unor state din UE, pașapoarte ale statelor UE, diplome de studii etc.

Printre clientela persoanelor care au falsificat acte și ștampile au fost stabiliți angajați ai Inspectoratului General al Polișiei și ai Serviciului Vamal. Cauza penală în privința unui figurant care a recunoscut că prin intermediul său au fost falsificate cel puțin 250 acte false a fost remisă cu rechizitoriu în instanța de judecată fiind solicitat încasarea de la acesta a 100.000 de lei doar cu titlul de venituri obținute pe cale infracțională.

Rețeaua criminală și-a început activitatea în 2015 și s-a desfășurat până în 2021. Capul grupării criminale este acuzat în Republica Franceză de săvârșirea a opt infracțiuni. Cea mai gravă infracțiune este trafic de ființe umane și spălare de bani, crearea și utilizarea firmelor fantomă, procurarea și utilizarea actelor false, organizarea migrației ilegale.

De asemenea, soția acestuia are statut de învinuită, fiind acuzată de fraude fiscale și spălare de bani. Ea este cea care ținea evidența contabilă. În Franța au fost puse sub acuzare 14 persoane, dintre care cetățeni români, francezi și moldoveni, care aveau rolul de recrutare a victimelor și supravegherea acestora. Valoarea veniturilor ilegale realizată de gruparea criminală din Franța a constituit peste 12 milioane de euro.

În Republica Moldova, valoarea estimativă a veniturilor obținute pe cale criminală este de peste 20 milioane de lei. Pe moment, se desfășoară acțiuni de urmărire penală privind examinarea tuturor dispozitivelor care conțin informații electronice, audierea persoanelor care au procurat acte false și ridicarea acestora din circuit, realizarea investigațiilor financiare paralele etc.

Poliția solicită ca cetățenii care dispun de aceste acte false să le transmită organelor de drept, astfel fiind posibilă evitarea răspunderii penale. Persoanele care decid să săvârșească astfel de infracțiuni riscă nu doar pedepse stabilite de normele Codului Penal, ci și să le fie confiscate proprietățile care au fost obținute pe cale criminală.

Citește și: Comisia Europeană critică decizia Germaniei de a impune interdicţii de călătorie Portugaliei

Total
0
Shares
 
Total
0
Share