Nedumerirea diasporei: “Cum de am ajuns să alegem între doi membri din coaliția Kozak?”

Fostul candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Vasile Calmațui, cetățean moldovean stabilit de mai mult timp peste hotarele țării noastre se întreabă nedumerit referitor la prezidențialele 2020: „Nu-mi pun întrebarea „pentru cine votăm?”, eu am altele: Cum de am ajuns în situația să alegem între doi membri din coaliția Kozak?”, transmite Telegraph.md

Calmațui afirmă că a discutat în aceste zile cu mai mulți prieteni de-ai săi despre faptul că el nu votează în turul 2 pe Maia Sandu – “(MS, eu îi votez pe ambii candidați, astfel buletinul va fi nevalabil). Am spus cum eu voi vota, nu era un îndemn la vot. De parcă eram tare ascultat cînd îndemnam…”

1. Nu e vorba de orgoliu dar de principiu.

În 2016 am călcat peste orgolii și am votat MS, îndemnînd public la un vot contra lui Dodon. În 2019 MS a complotat cu Kozak pentru a schimba guvernarea RMoldova, ne-a întors în țarcul Moscovei din care ne îndepărtam din 2009. Trădare! Eu nu pot vota pentru MS sau Dodon.

2. Dacă să judecăm la rece din punctul de vedere al unionismului:

Dacă cîștigă Dodon, nu se schimbă mare lucru, răul mare a fost făcut în 2019, RMoldova e controlată de Moscova. Iar Dodon e doar un om, dușmanul real e Kremlinul care e în spatele său (care îl poate schimba oricînd, alții stau la rînd să fie favoriți).

Am mai scris, în unele privințe Moscova ar prefera-o pe MS: asta ar diminua presiunea politică pe PSRM, ar da impresia de deschidere, că Rusia nu controlează total RMoldova și onorează “înțelegerea” din iunie 2019. MS convine Kremlinului și pentru că ea nu atinge interesele sale (care sînt, o spune Lavrov: ne-admiterea RMoldova în NATO și împiedicarea Unirii).

Anume în timpul președinției Dodon, inclusiv din cauza “performanțelor” sale a crescut numărul celor care sînt pentru Unire. O “interzicere a unionismului” ar fi un cadou.

Dacă cîștigă MS, va fi promovat “moldovenismul civic”, un moldovenism cu spoială cică-europeană și post-modernistă, pentru ca să fim orice, numai nu români. Vor înflori mesajele “să oprim discursurile geopolitice care dezbină”, “să ne ocupăm de problemele adevărate”, “să construim o țară europeană la noi”, “să ne unim cu toții în lupta contra corupției”, “sîntem un popor harnic, vom reuși totul la noi în țară”, “nu contează cine sîntem, principalul e să nu supărăm pe nimeni”…

În multe privințe moldovenismul “cu făță/finanțare europeană” este mai periculos decît cel “primitiv” care e răsuflat și pe care știm cum să-l combatem.

MS poate cîștiga aceste alegeri doar cu ajutorul lui Usatîi sau/și Șor și astfel va rămîne la mîna Moscovei. O victorie a MS nu poate aduce o schimbare de situație în RMoldova sau ceva bun unionismului. Dacă aș judeca strict rațional, ar trebui să votez Dodon, dar nu pot.

3. Eu înteleg unioniștii care zic “votez MS, e mai logic, să vedem ce va face, poate fenomenul se va dezînfla”.

Dar nu înțeleg pe cei ce zic “să-i dăm o șansă” căci MS și-a irosit șansa în 2019. Și deloc nu înțeleg unioniștii care au votat pentru MS în turul întîi. Ce ați cîștigat? Nu-mi pun întrebarea “pentru cine votăm?”, eu am altele:
Cum de am ajuns în situația să alegem între doi membri din coaliția Kozak?

Cui convine ca cetățenii RMoldova să “lupte pînă la sînge” pentru postul de președinte (nu tare important) dar să fie pasivi atunci cînd lupta chiar contează (alegerile parlamentare)?

Cine și de ce le-a insuflat oamenilor atîtea speranțe în legătură cu aceste alegeri?

Faceți cum simțiți, oricum rămînem la mila Moscovei, cu aceste alegeri nu avem șansa să ne “croim o altă soartă”. a scris Calmațui pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu criticată DUR pentru lipsa de consecvență: “Ne întâlnim și ne tragem în poză cu NATO, pe urmă ne întâlnim cu Rusia, dar nu ne tragem în poză că nu dă bine la imagine”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share