Noi detalii despre incidentul cu focuri de armă de la Briceni în care au fost agresați polițiștii de frontieră

Contrabandă, Briceni, Frontieră, Polițiști, Crăciun, rîjîi, Poliția de frontieră, luați la pumn, accident

Poliția de Frontieră a anunțat ieri într-un comunicat de presă că în localitatea Larga, raionul Briceni, în noaptea de 26 noiembrie oamenii legii au folosit armele din dotare, după ce mai multe persoane ar fi agresat o echipă mobilă a PF. Sursele Deschide.MD susțin că în acest caz ar fi implicat chiar presupusul contrabandist Vadim Crăciun, cunoscut în sat cu porecla „Rîjîi”, care acum trei săptămâni a intrat pe teritoriul subdiviziunii PF din Larga și i-a luat la pumni pe polițiștii de frontieră. Informația a fost confirmată de către Raisa Novițchi, ofițerul de presă al PF.

Deși este cercetat penal în stare de libertate pentru huliganism, Vadim Crăciun i-a agresat din nou pe polițiștii de frontieră și, la fel ca și în noaptea de 10 noiembrie, când i-a luat la pumni pe teritoriul sediului Sectorului Poliției de Frontieră Larga, acesta nu a fost reținut și a fost lăsat să plece.

„După ce procurorii din Briceni i-au ridicat mașina de teren de marca Mitsubishi L200 cu care a venit în noaptea de 10 noiembrie, pe teritoriul sediului Sectorului Poliției de Frontieră Larga unde i-a bătut pe oamenii legii, din cauza că factorii de decizie din cadrul Direcției Nord a PF nu i-ar fi trecut toată marfa de contrabandă pentru care le-a dat bani, Crăciun și-a cumpărat o altă mașină de teren, un Nissan Pathfinder. Noaptea trecută, Crăciun împreună cu alți patru oameni din sat, erau cu această mașină, într-o margine a satului Larga și consumau alcool, când de ei s-a apropiat o echipă mobilă a Poliției de Frontieră. Nu erau de la Direcția noastră, dar erau veniți de la Chișinău. Între Crăciun și polițiștii de frontieră s-a iscat un conflict, după ce aceștia i-au cerut documentele. Crăciun i-a insultat, iar aceștia au scos armele din  dotare și au tras două focuri de avertizare. Cei care erau cu Crăciun au luat-o la fugă, iar el a urcat în mașină și a fost cât pe ce să-l

lovească pe unul dintre polițiștii de frontieră. De fapt, echipa mobilă nu s-a nimerit întâmplător acolo, dar au primit indicații să vină după Crăciun”, susține un ofițer din cadrul Direcției Nord al PF, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul.

Conform comunicatului PF remis ieri, la fața locului polițiștii de frontieră au solicitat ajutorul unui alt echipaj mobil din cadrul IGPF, care la apropiere de locul cu pricina a înfuriat mai tare grupul de persoane.

„Ultimii, au pornit în viteză spre satul Larga, punând în pericol viața unui angajat care se afla în fața mașinii. Au fost somați să oprească și în aceste circumstanțe folosită arma din dotare, fiind trase două focuri în plan vertical conform prevederilor legale. În continuare, echipajul mobil a pornit urmărirea mijlocului de transport care a deteriorat poarta unei gospodării și a creat pericol iminent pentru viața și sănătatea angajaților, aflați la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. În cele din urmă, fiind mijlocul de transport blocat de polițiștii de frontieră și avertizat iarăși cu alte două focuri de armă, s-a reușit reținerea persoanelor. La fața locului a fost solicitată intervenția Poliției, prin intermediul serviciului 112, fiind prezenți pentru a investiga cazul grupa de documentare a accidentelor rutiere din cadrul IP Briceni, dar și angajații DR Nord a IGPF”, se arată în comunicat.

Sursa Deschide.md a spus că, de fapt, cu automobilul a fugit doar Crăciun, care a fost ajuns în sat, a fost documentat, dar nicidecum nu a fost reținut.

Focuri de armă la Briceni. Polițiștii de Frontieră au fost din nou agresați

Ion Cecan, șeful IP Briceni, a refuzat categoric să vorbească cu reporterii Deschide.MD și le-a spus că despre acest caz să-i întrebăm pe cei de la PF.

Cecan le-a mai spus că Poliția de Frontieră documentează cazul, că polițiștii din Briceni nu au nicio atribuție cu acest incident, dar și că nici nu ține de competența IP Briceni, asta deși în comunicat se menționează că la fața locului a fost solicitată intervenția angajaților IP Briceni.

Deranjat de întrebările reporterului Deschide.MD, Cecan a închis nervos apelul, iar ulterior a refuzat categoric să mai răspundă la telefon.

Solicitată telefonic, Raisa Novițchi, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, le-a spus că au fost documentate cinci persoane, dar  nu le-a putut spune de ce nu au fost reținute.

„Au fost documentate cinci persoane. Poliția de Frontieră au inițiat un proces penal pe faptul de ultragiere a polițiștilor de frontieră, iar IP Briceni documentează accidentul”, a spus Novițchi.

Mai mult, Novițchi a confirmat că în acest caz este implicat una dintre cele două persoane care i-ar fi agresat pe polițiștii de frontieră din Larga în noaptea de 10 noiembrie anul curent, dar a evitat să  ofere mai multe detalii.

Amintim că, în noaptea de 10 noiembrie,  mai mulți polițiști de frontieră au fost bătuți și insultați de către doi presupuși contrabandiști băuți, chiar pe teritoriul unei subdiviziuni specializată a Poliției de Frontieră. Aceștia ar fi venit să ceară socoteală de la doi șefi din cadrul PF pe care i-ar fi plătit pentru a trece marfă de contrabandă prin sectorul verde al frontierei. Deschide.MD a scris atunci că unul dintre ei este Vadim Crăciun, un locuitor al satului Larga despre care polițiștii de frontieră, dar și lumea din localitate, știu că se ocupă cu contrabanda de mărfuri din Ucraina.
Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat pentru Deschide.MD că făptașul nu a fost reținut de către angajații Poliției de Frontieră la fața locului, iar ca urmare, a fost inițiată o anchetă de serviciu privind modul de acționare al acestora.
„Pentru stabilirea circumstanțelor faptelor, Procuratura Briceni a dispus efectuarea perchezițiilor la domiciliul făptașului și drept rezultat, a fost ridicat automobilul pe care acesta-l conducea la comiterea faptei de huliganism. Ulterior, după citarea făptașului de către oamenii legii, acesta s-a prezentat legal, însoțit de apărător, ceea ce potrivit legii nu a făcut necesară reținerea lui, astfel încât la această etapă continuă să fie cercetat în stare de libertate. Iar cu privire la pasagerul al doilea din automobil, acesta a fost părăsit de către făptaș pe teritoriul sediului Sectorului Poliției de Frontieră Larga, care a fost reținut de către oamenii legii, așa cum era în stare de ebrietate și manifesta comportament inadecvat”, a spus Gaitur.
Total
0
Shares
Total
0
Share