OMS continuă să ofere sprijin pentru dezvoltarea sistemului AOAM

Asistenţa ce urmează a fi acordată în perioada imediat următoare Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a constituit subiectul unei şedinţe tehnice desfăşurate joi, 30 iulie, în regim online.

Directorul general al CNAM, Valentina Buliga, a mulţumit reprezentanţilor OMS pentru deschidere şi implicare în dezvoltarea sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM). „Contăm mult pe experienţa şi expertiza OMS în domeniu. Piaţa serviciilor de sănătate, calitatea şi complexitatea serviciilor oferite de prestatori, cunoştinţele cetăţenilor în domeniu au evoluat în ultima perioadă şi avem nevoie de o nouă viziune de dezvoltare a acestui sector”, a subliniat Valentina Buliga.

Referindu-se la priorităţile imediate ale companiei la îndeplinirea cărora ar fi oportun sprijinul OMS, directorul general al CNAM a menţionat preluarea în gestiune a listelor de aşteptare a pacienţilor la anumite programe speciale, precum şi crearea unui concept privind sistemul informaţional integrat al AOAM.

„Urmează să avansăm în realizarea mai multor intervenţii, precum cele de cataractă, endoprotezare, pe cord etc. şi, în paralel, să avem o nouă viziune cu privire la colectarea informaţiilor. Intenţionăm să lărgim conceptual noţiunea de listă de aşteptare şi programare pentru mai multe servicii. Monitorizarea perioadelor de aşteptare are legătură directă cu sistemul informaţional integrat al CNAM, deoarece fragmentarea sau lipsa unei conexiuni între sistemele informaţionale existente îngreunează procesul de gestionare a tuturor programelor şi proceselor în cadrul companiei”, a specificat Valentina Buliga.

La rândul său, experta OMS Triin Habicht, responsabilă de finanţarea şi dezvoltarea sistemelor de sănătate în regiunea europeană, şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini CNAM în direcţiile sus-menţionate.

„Cetăţenii au anumite aşteptări din partea sistemului de asigurare în sănătate, iar pandemia actuală a arătat cât de importantă este acoperirea universală cu servicii de sănătate. Pe lângă faptul că trebuie să gestionăm această pandemie, e nevoie să lucrăm în special şi în ceea ce priveşte consolidarea finanţării sistemului de sănătate. Vom sprijini şi în continuare CNAM în realizarea obiectivelor propuse”, a menţionat reprezentanta OMS.

În cadrul şedinţei au fost abordate şi subiecte referitoare la protecţia financiară a categoriilor de persoane asigurate medical de stat, creşterea sustenabilităţii financiare a fondurilor de asigurare medicală, îmbunătăţirea mecanismului de compensare şi procurare a medicamentelor, diminuarea poverii financiare suportate de cetăţeni pentru medicamente.

Totodată, părţile au stabilit organizarea pe viitor cu regularitate a unor şedinţe online pentru a discuta la nivel practic pe marginea acţiunilor ce urmează a fi realizate.

Citește și: Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2019, aprobat de Guvern

Total
0
Shares
 
Total
0
Share