Externe

ONU cere Marii Britanii să nu găzduiască refugiate ucrainene în casele bărbaților singuri, de teama abuzurilor sexuale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenția ONU pentru Refugiați a cerut guvernului Marii Britanii să intervină pentru a împiedica bărbații singuri să găzduiască refugiate din Ucraina, de teamă că acestea ar putea fi exploatate sexual, relatează The Guardian.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În urma unor informații că prădători sexuali se folosescc de schema de ajutor Homes for Ukraine (Case pentru Ucraina) pentru a ținti persoane vulnerabile, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a spus că „ar putea fi pus în aplicare un proces mai adecvat” pentru a se asigura că femeile singure și femeile cu copii sunt găzduite în casele unor familii sau cupluri.

Declarația vine în urma unor relatări potrivit cărora refugiații ucraineni, predominant femei și copii, sunt expuși riscului de exploatare sexuală în Marea Britanie.

Programul guvernamental Homes for Ukraine prevede ca gazdele britanice să intre în legătură cu refugiații ucraineni fără mijlocirea autorităților, iar oamenii recurg la grupuri nereglementate de pe rețelele sociale pentru a se conecta.

UNHCR a spus că este nevoie de măsuri de protecție și de control împotriva exploatării sexuale, precum și de sprijin adecvat pentru sponsorii refugiaților.

„Găzduirea făcută fără supravegherea adecvată poate duce la creșterea riscurilor cu care se pot confrunta femeile, pe lângă trauma deplasării, a separării familiilor și a violențelor prin care deja au trecut”, a spus un purtător de cuvânt al ONU.

Principalele organizații caritabile din UK care se ocupă cu problema refugiaților și-au exprimat îngrijorarea cu privire la schema de ajutor Homes for Ukraine într-o scrisoare către Michael Gove, ministrul responsabil cu probleme sociale. Louise Calvey, de la organizația Refugee Action, a spus că această schemă de ajutor riscă să devină un „Tinder pentru traficanții sexuali”.

O femeie de 32 de ani din Bahmut, Ucraina, care a căutat o persoană potrivită pentru o găzdui în Marea Britanie, a scris că a primit mesaje sugestive de la bărbați pe Facebook Messenger.

„Am fost abordată de un bărbat mai în vârstă din Londra care a spus că va trebui să împart dormitorul cu el și am fost întrebată dacă sunt de acord”, a spus ea.

Sunday Times a relatat săptămâna aceasta că o jurnalistă care se dădea drept o femeie ucraineană de 22 de ani din Kiev a primit numeroase mesaje nepotrivite la doar câteva minute după ce a postat un mesaj pe cel mai mare grup de Facebook pentru gazde din Marea Britanie.

Unii bărbați au mințit că au mai multe dormitoare, deși aveau un singur pat, în timp ce altul i-a propus să împartă patul. Un altul a trimis o un mesaj care spunea: „Sunt gata să te ajut și poate mă poți ajuta și tu pe mine”.

Întrebat despre solicitarea UNHCR, un un purtător de cuvânt al guvernului britanic a răspuns: „Încercările de exploatare a persoanelor vulnerabile sunt demne de dispreț. De aceea am proiectat schema Homes for Ukraine pentru a avea garanții specifice, inclusiv verificări ale tuturor sponsorilor, atât de către Ministerul de Interne, cât și de către autoritățile locale”.

loading...

Comments are closed.