Parcul central din municipiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municipiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir, cunoscutul actor de teatru şi cinema. Decizia fost votată miercuri, 24 aprilie curent, la ședința consiliului municipal. În acest an, Mihai Volontir ar fi împlinit 90 de ani, scrie TVN

Pentru această decizie au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Comuniștilor (PCRM), Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Schimbării. Inițiativa aparține consilierului municipal Cristina Craievscaia.

Parcul central din Bălți a fost creat în anii ’50 ai secolului XX, iar în perioada sovietică a fost numit după Grigori Kotovski, participant la Războiul Civil, figură militară și politică.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934 în satul Glinjeni, raionul Șoldănești, iar, după spusele lui, în comuna Olișacani, județu Orhei. Din 1957 și până la sfârșitul vieții, Mihai Volontir a fost actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii şi drame.

Mihai Volontir a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1973), Premiul Naţional al R. Moldova (1991), Premiul Naţional al Federaţiei Ruse (1984), Premiul „Fraţii Vasiliev” (1980) din Rusia, medalia de argint „Piotr Dovjenco” (1978), cu Medalia AȘM ”Dimitrie Cantemir”, cu titlurile onorifice ”Artist al Poporului din RSSM” (1974) și „Artist al Poporului din URSS” (1984).

În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldoveneşti. În 2009 i s-a conferit titlul de „Doctor Honoris Causa” al AŞM, pentru succesele obţinute în dezvoltarea artei teatrale şi cinematografice. Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii” (2009), cetăţean de onoare al municipiului Bălţi (2000) şi cetăţean de onoare al municipiului Chişinău (2014).

A fost deputat în primul Parlament al ţării, în anii 1990-1994. Volontir a fost unul din cei 278 de deputaţi care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991. S-a stins din viață la 15 septembrie 2015 la Chișinău. El a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală.

Un muzeu în memoria regretatului artist va fi creat în satul de baștină al acestuia, Glinjeni, raionul Şoldăneşti. Muzeul va fi introdus în circuitul cultural al Republicii Moldova. Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 27 februarie 2019, transmiterea unui bun imobil din proprietatea publică a statului în cea a satului Glinjeni în scopul înființării Casei memoriale ”Mihai Volontir”.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share