Alte știri

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește cea de-a 57-a Adunare Generală a APCEMN

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe parcursul zilei de astăzi, Parlamentul Republicii Moldova este gazda lucrărilor sesiunii a 57-a a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Evenimentul are loc online, cu participarea speakerului Zinaida Greceanîi, în calitate de Președinte al APCEMN, informează Curentul.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Din componența delegației Republicii Moldova fac parte deputații Violeta Ivanov – șefa delegației și Mihail Paciu, Sergiu Litvinenco, Iurie Reniță – membri.

În dimineața zilei, se convoacă în ședințe Biroul și Comitetul Permanent al Adunării Generale. Totodată, pe parcursul zilei va avea loc sesiunea plenară a APCEMN, care urmează a fi inaugurată de Zinaida Greceanîi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova.

În cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii, cu un cuvânt de salut se vor adresa ministrul Afacerilor Externe a Albaniei, Olta Xhacka, care dețin președinția în exercițiu a OCMN; Președintele Camerei Deputaților din România, Ludovic Orban, în contextul rotației președinției APCEMN și Secretarul General al APCEMN, Asaf Hajiyev.

Agenda reuniunii la nivel înalt APCEMN include Raportul de activitate al Adunării Parlamentare. Participanții vor aborda subiectele ce țin de activitatea economică, comercială și educațională. Vor fi prezentate rapoartele privind ”Rolul Parlamentelor în prevenirea traficului de ființe umane – aspecte juridice și politice” de către membrii Comisiei pentru chestiuni economice, comerciale, tehnologice și ecologice; a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale, a Comisiei pentru chestiuni juridice și politice, din partea Republicii Moldova va prezenta în calitate de membru al comitetului, Violeta Ivanov.

Adunarea Generală va alege Vicepreședinții APCEMN. La fel, urmează o rundă de dezbateri pe marginea organizării Sesiunii de Toamnă 2021 a Adunării Generale. De asemenea, se va examina chestiunea cu privire la aderarea Republicii Macedonia de Nord la APCEMN.

APCEMN a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, adunarea include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Parlamentul Republicii Moldova deține, în primul semestru al anului curent, președinția în exercițiu a APCEMN. Conform principiului rotației, președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră va fi preluată, în cadrul sesiunii de astăzi, de către Parlamentul României.

Citește și: Costiuc către Grițco: ”Aveți grave probleme cu omul care vă conduce, e un interlop. Sunteți mercenari”

loading...

Comments are closed.