Externe

Pe ultima sută de metri: Acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE este gata în proporţie de 95%

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a declarat în faţa Camerei Comunelor că acordul privind Brexitul este gata în proporţie de 95% şi că protocoalele acordului au fost stabilite, scrie The Thelegraph. May este aşteptată să confirme că a rezolvat problema viitorului statut al Gibraltarului, a dezvoltat un protocol privind baza militară britanică din Cipru şi a ajuns la un acord pentru a rezolva viitoare dispute cu UE.

Premierul britanic a trimis presei punctele principale ale discursului său din Camera Comunelor, pe care îl va încheia spunând: „Luând toate aceste lucruri în considerare, 95% din acordul privind Brexitul şi protocoalele sale au fost stabilite”.
 
Prim-ministrul va face declaraţiile astăzi după-amiază, după ce a fost criticată de membri ai Partidului Conservator pe care îl conduce că nu a făcut progrese semnificative, în afară de faptul că s-a arătat dispusă să prelungească perioada de tranziţie. 
Downing Street a organizat două teleconferinţe cu miniştrii în weekend pentru a-i ţine la curent cu ce s-a întâmplat la summit-ul european înaintea unei discuţii privind Brexitul de marţi.
 
May intenţionează să sublinieze progresul făcut în toate zonele la care s-a ajuns la un consens, printre care şi banii pe care Regatul Unit va trebui să îi plătească blocului european – 39 de miliarde de lire, o perioadă de implementare până la sfârşitul lui 2020 şi recunoaşterea drepturilor cetăţenilor europeni care stau în Marea Britanie şi viceversa.
 
Acordul privind Brexitul acoperă tratatul pe care Marea Britanie îl va semna cu Uniunea Europeană pentru a încheia procesul de separare până pe 29 martie 2019. May va afirma că „cea mai mare parte” a textului este acum clară. Totuşi, rămân două chestiuni esenţiale nerezolvate în discuţiile privind Brexitul: cum să se asigure că soluţia de rezervă pentru a se evita o graniţă strictă în Irlanda are un termen limită şi că acest lucru nu va permite ca Irlanda de Nord să fie separată de Marea Britanie.
brexit, marea britanie, uniunea europeana, george soros
loading...

Comments are closed.