Pedeapsa cu moartea, 2022: Execuțiile au crescut vertiginos, atingând cea mai mare cifră din ultimii cinci ani

Execuțiile înregistrate în anul 2022 au atins cea mai mare cifră din ultimii cinci ani, în același timp, cei mai cunoscuți executori din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au comis numeroase crime, a declarat Amnesty International, care a publicat astăzi raportul anual privind pedeapsa cu moartea.

Se știe că 883 de persoane au fost executate în 20 de țări, ceea ce reprezintă o creștere cu 53% față de anul 2021. Această creștere bruscă a execuțiilor, care nu include miile de execuții despre care se crede că au fost efectuate în China anul trecut, a fost generată de țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde cifrele înregistrate au crescut de la 520 în anul 2021 la 825 în anul 2022.

„Țările din regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord au încălcat dreptul internațional, atunci când au intensificat execuțiile în anul 2022, demonstrând un dispreț necruțător pentru viața umană. Numărul persoanelor executate a crescut dramatic în întreaga regiune. Arabia Saudită a executat un număr impresionant de 81 de persoane într-o singură zi. Recent, într-o încercare disperată de a pune capăt revoltei populare, Iranul a executat persoane doar pentru că și-au exercitat dreptul de a protesta”, a declarat Agnès Callamard, secretara generală a Amnesty International.

În mod îngrijorător, 90% dintre execuțiile cunoscute din lume, în afara Chinei, au fost efectuate doar de trei țări din regiune. Execuțiile înregistrate în Iran au crescut foarte rapid, de la 314 în anul 2021 la 576 în anul 2022. Cifrele s-au triplat în Arabia Saudită, de la 65 în anul 2021 la 196 în anul 2022 – cel mai mare număr înregistrat de Amnesty în ultimii 30 de ani. În același timp, Egiptul a executat 24 de persoane.

Aplicarea pedepsei cu moartea a rămas ținută în secret în mai multe țări, inclusiv în China, Coreea de Nord și Vietnam – țări despre care se știe că folosesc pe scară largă pedeapsa cu moartea – ceea ce înseamnă că cifra reală la nivel mondial este mult mai mare. Deși nu se cunoaște numărul exact al persoanelor omorâte în China, este clar că această țară a rămas cel mai prolific executor din lume, devansând Iranul, Arabia Saudită, Egiptul și SUA.

Cinci țări au reluat execuțiile

Anul trecut, execuțiile au fost reluate în cinci țări: Afganistan, Kuweit, Myanmar, Statul Palestina și Singapore, iar o creștere a execuțiilor a fost înregistrată în Iran (de la 314 la 576), Arabia Saudită (de la 65 la 196) și SUA (de la 11 la 18).

Numărul înregistrat de persoane executate pentru infracțiuni legate de droguri a crescut de peste două ori anul trecut față de anul 2021. Execuțiile legate de droguri reprezintă o încălcare a legislației internaționale privind drepturile omului, care prevede că pedeapsa cu moartea ar trebui să fie aplicată doar pentru „cele mai grave infracțiuni” – infracțiuni care implică omoruri intenționate. Aceste pedepse au fost înregistrate în China, Arabia Saudită (57), Iran (255) și Singapore (11), și au reprezentat 37% din totalul execuțiilor constatate la nivel global de către organizație. Probabil, execuții pentru infracțiuni legate de droguri ar fi fost efectuate și în Vietnam, însă aceste cifre rămân în continuare secrete de stat.

În timp ce execuțiile au fost în creștere, numărul total de condamnări la moarte înregistrate și pronunțate persoanelor a rămas în esență același, cu o ușoară scădere de la 2 052 în anul 2021 la 2 016 în anul 2022.

O rază de speranță

Pe acest fundal sumbru, a existat o rază de speranță, deoarece șase țări au abolit pedeapsa cu moartea, fie în totalitate, fie parțial.

Kazahstan, Papua Noua Guinee, Sierra Leone și Republica Centrafricană au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, în timp ce Guineea Ecuatorială și Zambia au abolit pedeapsa cu moartea doar pentru infracțiunile de drept comun.

Până în decembrie 2022, 112 țări au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, iar nouă țări au abolit pedeapsa cu moartea doar pentru infracțiunile de drept comun.

Dinamica pozitivă a continuat, deoarece Liberia și Ghana au adoptat inițiative legislative în vederea abolirii pedepsei cu moartea, în timp ce autoritățile din Sri Lanka și Maldive au declarat că nu vor recurge la aplicarea pedepselor cu moartea. Proiecte de lege pentru abolirea pedepsei cu moartea în mod obligatoriu au fost, de asemenea, depuse în parlamentul malaezian.

„În timp ce multe țări continuă să trimită pedeapsa cu moartea la „coșul de gunoi al istoriei”, este momentul ca și altele să le urmeze exemplul. Acțiunile nemiloase ale unor țări, cum ar fi Iran, Arabia Saudită, dar și China, Coreea de Nord și Vietnam sunt acum în minoritate, în mod ferm. Aceste țări ar trebui să recupereze urgent decalajul față de timpurile actuale, să protejeze drepturile omului și să execute justiția, nu oamenii”, a declarat Agnès Callamard.

„Cu 125 de state membre ale ONU – mai multe decât oricând – care au cerut un moratoriu asupra execuțiilor, Amnesty International nu a avut niciodată mai multă speranță că această pedeapsă oribilă poate fi și va fi trecută în analele istoriei. Dar, cifrele tragice din anul 2022 ne reamintesc că nu ne putem relaxa. Vom continua să milităm până când pedeapsa cu moartea va fi abolită în întreaga lume”.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share