Peste 6 milioane de lei, alocaţi din fondurile AOAM pentru depistarea precoce şi tratamentul bolilor cardiovasculare

Peste şase milioane de lei au fost alocaţi în primul trimestru al anului curent din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) pentru serviciile de prevenire, depistare precoce şi supraveghere a maladiilor cardiovasculare în cadrul asistenţei medicale primare. 

Persoanele cu maladii cardiovasculare primesc tratament finanţat din fondurile AOAM la toate nivelurile de asistenţă – urgentă, primară, de ambulatoriu, spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă.

În cadrul asistenţei primare, circa 370 de mii de persoane au beneficiat în primul semestru al acestui an de medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare. În acest scop au fost alocate peste 154 de milioane de lei, cu aproape 19 milioane mai mult comparativ cu perioada similară din 2019. Banii alocaţi pentru preparatele administrate în tratamentul de durată al bolilor cardiovasculare au cea mai mare pondere (49%) în structura cheltuielilor efectuate pentru medicamentele compensate.

La nivelul asistenţei medicale spitaliceşti, CNAM a finanţat în aceeaşi perioadă 2 489 de operaţii pe cord. Este vorba despre intervenţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, operaţii minim-invazive la copiii cu malformaţii congenitale şi alte intervenţii cardiochirurgicale. Instituţiile medicale contractate de CNAM au realizat astfel de operaţii în valoare de peste 87 milioane de lei, sumă ce include şi cheltuielile pentru consumabilele costisitoare.

Alte 39 de intervenţii au fost efectuate în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru intervenţiile efectuate în cadrul acestui program, CNAM a alocat, în prima jumătate a anului, peste un milion de lei, inclusiv pentru consumabile costisitoare.

Din fondurile AOAM este finanţat şi programul special „Reabilitarea cardiologică”, în cadrul căruia, în şase luni din 2020, au fost efectuate cca 248 de cazuri în valoare de peste 1 milion 735 mii de lei. Programul respectiv vizează abordarea multidisciplinară a tratamentului stărilor post-urgente, inclusiv reducerea numărului de spitalizări repetate, optimizarea cheltuielilor pentru îngrijiri acute, ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor.

Totodată, în prima jumătate a anului curent, pentru diagnosticarea afecţiunilor cardiologice au fost prestate servicii medicale de înaltă performanţă în valoare de peste nouă milioane de lei.

Conform datelor CNAM, în primele şase luni ale anului 2020, în spital au fost tratate peste 32 mii de cazuri de boli ale aparatului circulator, dintre care cele mai multe ţin de boala ischemică a inimii, atunci când scăderea fluxului de sânge sau lipsa de oxigen afectează funcţiile inimii.

Citește și: Veniturile în fondurile AOAM în primele şapte luni ale anului au crescut 1,9% față de anul trecut

Total
0
Shares
 
Total
0
Share