PNM cere ca Șor și Plahotniuc să rămână fără cetățenia moldovenească. Răspunsul prealabil al Președinției

Astăzi, 13 martie, Partidul Național Moldovenesc (PNM) a înaintat un demers oficial către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, solicitând retragerea cetățeniei Republicii Moldova pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

CEDO a dat startul examinării cererii Partidului „ȘOR” și a notificat Guvernul de la Chișinău

Liderul PNM, Dragoș Galbur a declarat: “Avem datoria de a proteja integritatea Republicii Moldova și a cetățenilor noștri. Această solicitare reprezintă o demonstrație a determinării noastre în combaterea implicării crimei organizate în viața politică a Republicii Moldova. Vedem că Rusia încearcă să ne submineze, ca stat, ca oameni liberi, folosind aceste două personaje obscure, de aceea trebuie să acționăm ferm în privința acestora.”

Motivația acestei solicitări rezidă și în activitățile infracționale repetate ale celor doi, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, care au prejudiciat esențial statul și au servit drept temei pentru emigrația a sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

PNM menționează că retragerea cetățeniei pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor nu ar afecta nicidecum parcursul anchetei și în general actul de justiție în care cei doi sunt vizați pe teritoriul Republicii Moldova, aceștia fiind în continuare pasibili de pedeapsa cu închisoarea, în conformitate cu legislația în vigoare.

Având în vedere precedentul stabilit prin decretul prezidențial din 27.11.2023, privind retragerea cetățeniei pentru Alexandr Kalinin, și faptul că V. Plahotniuc și I. Șor dețin și cetățenia altor state, retragerea cetățeniei Republicii Moldova poate fi efectuată conform art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea 1024/2000 a cetățeniei Republicii Moldova.

Partidul Național Moldovenesc își exprimă încrederea pentru o decizie justă și curajoasă, conform prevederilor legale, din partea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

”Conform Legii cetățeniei Republicii Moldova, Articolul 23, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care „c) a săvârșit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esențiale statului, dovedite de instanța de judecată”. Totodată, cele 2 persoane menționate, în calitate de cetățeni moldoveni, trebuie să răspundă în fața legii pentru crimele comise împotriva statului și furtul din banii oamenilor, să răspundă în pușcăriile moldovenești în fața legislației Republicii Moldova. Vom examina solicitarea transmisă de retragere a cetățeniei lui Șor și Plahotniuc și vom reveni cu o informare publică la subiect”, este răspunsul prealabil al Președinției.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share