Precizări oficiale despre camioanele blocate la frontiera cu Rusia

După ce telegraph.md a scris știrea “Suprataxarea produselor moldovenești în Rusia, un fake: Moldova nu se află pe lista țărilor neprietenoase“, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a confirmat informația publicată, precum și a făcut anumite precizări despre tirurile care ar fi blocate la hotarul cu Rusia.

“Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării vine cu precizări referitor la două solicitări din partea reprezentanților mass-media.

Informația privind tirurile cu numerele de înmatriculare în Republica Moldova, care staționează în vama Federației Ruse, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precizează că exportul de produse agricole către Federația Rusă are loc în regim de comerț liber conform Acordului privind zona de comerț liber între țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) semnat la Sankt Petersburg la 18 octombrie 2011.

Drept urmare, agenții economici autohtoni, care au parteneriate economice durabile cu importatorii din Federația Rusă, exportă în continuare produse agricole către această piață, ceea ce este confirmat inclusiv prin statistica comercială a comerțului exterior.

Referitor la informația privind majorările pentru taxele de import la vinuri, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precizează că Republica Moldova nu este vizată în lista țărilor pentru care au fost majorate taxele vamale la importul de vinuri.

Lista exhaustivă a acestora este prevăzută în Dispoziția Guvernului FR nr.430-р din 5 martie 2022”, a transmis instituția.

Total
0
Shares
Total
0
Share