PREMIERĂ în Republica Moldova! Medicii de la INN au extras cu succes un glonț din capul unui tânăr din România

O intervenție chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră în Republica Moldova, transmite Telegraph.md

Prin operația inedită, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a reușit să extragă din capul unui tânăr din România un glonte pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an jumate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania.

Intervenția a durat aproximativ șase ore iar la o zi după ce medicii au extras glontele, pacientul Bogdan putea vorbi, semn că intervenția chirurgicală a fost un succes.

O astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență. Sunt necesare investigații amănunțite, potrivit profesorului.

Extrem de curajos, profesorul s-a angrenat însă la o intervenție chirurgicală pe creier, cu pericolul de a pierde pacientul în oricare moment.

Tânărul a fost împușcat în regiunea temporo-parietală stânga, glontele rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni jumate. Când și-a revenit prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în România, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament după ce în Germania și România a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui, pe motiv de prezența unui corp străin endocranian manifstat clinic prin retard mental, ataxie, ambliopie profundă bilaterală, pronunța doar unele silabe, dereglări de comportament, toate în evoluție stabilă, cu alterarea capacității de lucru și calității vieții pacientului.

A fost consultat de profesorul Grigore Zapuhlîh astfel fiind decisă internarea la INN, după care a urmat intervenția chiurgicală efectuată de către același profesor și conferențiarul Vasile Galearschi.

Din fericire, povestea a avut un sfârșit nemaipomenit de bun. Bărbatul în vârstă de 29 de ani a scăpat cu viață.

„A fost foarte greu de localizat glontele. Nu exista încă neuronavigația. Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glontele căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glontelui dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă dar a plecat stând așezat în mașină,” a mărturisit directorul INN, Grigore Zapuhlîh.

Starea după înlăturarea glontelui endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glontele a fost extras cu success fără apariția conplicațiilor neurologice. În două săptămâni pacientul fiind externat.

Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh a devenit eroul familiei Mircea și îngerul lor păzitor, fiind cel ce a salvat mii de vieţi şi continuă în fiecare zi să lupte pentru şansele de supravieţuire ale bolnavilor ajunşi în situaţii critice.

Întreaga sa activitate de medic s-a axat pe modernizarea neurochirurgiei autohtone. S-a impus ca neurochirurg, efectuând multiple operații în premieră pentru Republica Moldova, nu doar aceasta.

A efectuat mii de intervenții chirurgicale ale sistemului nervos în rezultatul cărora au fost salvate vieţile mai multor pacienţi cu diagnostice grave.

El este cel care în premieră pentru Moldova, a realizat și intervenţia pe creier fără anestezie general, iar această reuşită reprezintă un mare progres pentru medicina națională.

Citește și: Un american a infectat cu coronavirus aproape 100 de persoane după ce a participat la o slujbă

Total
0
Shares
Total
0
Share