Premierul interimar al Maiei Sandu nu știe cu ce vaccin se vor imuniza moldovenii, dar nici nu-l interesează: “Până la urmă, nu contează”

Nici premierul interimar, Aureliu Ciocoi, numit de Maia Sandu, nu știe cu ce vaccin anti-COVID vor fi imunizați moldovenii. „Până la urmă, cred că nu contează care producător ne va livra acest vaccin”, a spus oficialul în cadrul unui eveniment public din 15 ianuarie, transmite Telegraph.md, cu referire la Agora.md

Suntem în așteptarea primului lot de vaccinuri, sperăm ca în prima jumătate a lunii februarie să începem programul național de vaccinare”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Întrebat însă despre ce fel de vaccin este vorba, în contextul în care nici Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu îi știe denumirea, prim-ministrul interimar a spus:

Nici noi încă nu cunoaștem, suntem în proces de discuții. S-ar putea să fie Pfizer, s-ar putea să fie Moderna, suntem în discuții tehnice. Până la urmă, cred că nu contează care producător ne va livra acest vaccin, important este să avem garanția că toate condițiile tehnice sunt asigurate. Dacă e vorba de Pfizer, care trebuie păstrat la minus 70 de grade, vă asigur că avem capacități suficiente pentru a depozita până la 200 de mii de vaccinuri, există capacități frigorifice. La finele lunii ianuarie, RM va mai primi, prin finanțarea fondurilor din partea OMS, noi capacități frigorifice”.

Sper să avem succes în ceea ce privește importul de alte vaccinuri, bunăoară Moderna, care nu necesită depozitarea la un regim frigorific atât de jos”, a adăugat oficialul.

Aureliu Ciocoi a reamintit că 20% din necesitatea vaccinării naționale va fi acoperită de o donație din partea fondurilor internaționale, iar 30% urmează să fie acoperită din bugetul de stat. Deocamdată, nu se știu costurile.

Indiferent care va fi efortul financiar, suntem obligați să asigurăm această cotă parte (n.r. – de 30%) din contul RM. Mai rămân 20%, suntem în proces de negociere, să vedem dacă primim ca donație din partea partenerilor noștri internaționali sau va trebui iarăși să depunem un efort financiar. Specialiștii spun că minimul necesar pentru garantarea ieșirii din criza pandemică este vaccinarea a minim 60% din populație”, a explicat premierul interimar.

Precizăm că cele două vaccinuri menționate de Aureliu Ciocoi – Pfizer-BioNTech şi Moderna – au fost autorizate spre administrare la nivelul Uniunii Europene.

Citește și: Condamnatul Ilan Șor le răspunde criticilor săi, în limba română, cu versuri dintr-o poezie de-a lui Mihai Eminescu

Total
0
Shares
 
Total
0
Share