Alte știri

Presa de la Chișinău, atenționată că nu reflectă corect informațiile despre împrumutul de 100 mln.€ de la UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dionisie Cenușa, expert independent, asociat al Expert-Grup, atenționează presa de la Chișinău că nu reflectă corect informațiile despre împrumutul de 100 milioane de Euro de la Uniunea Europeană. În opinia expertului, presa ar trebui să reformuleze informația comunicată pentru a nu induce în eroare publicul.

”UE își declară intenția de a oferi asistență financiară Moldovei. Banii încă nu pot fi acordați. Aprobarea de către Parlamentul European a asistenței financiare a UE pentru Moldova nu înseamnă că acești bani sunt deja oferiți. Se are în vedere o etapă procedurală internă a UE. Pentru a primi banii Moldova ca și alte țări este obligată să îndeplinească condiții sectoriale, care încă nici nu au fost negociate și incluse într-un acord.

Citesc în presa altceva. Unele știri spun despre faptul că “UE acorda ajutor de 100 milioane Euro”. Presa ar trebui să reformuleze informația comunicată pentru a nu induce in eroare publicul. E un lucru să declari intenția de a ajuta, iar altceva este să oferi ajutorul de facto, în urma îndeplinirii anumitor condiții”, a comentat expertul.

Menționăm că Parlamentul UE a aprobat, în cadrul ședinței ordinare de ieri, actul care acordă Moldovei o șansă de împrumut. Urmează Consiliul UE, în iunie. Cu toate acestea, mai multe surse mass-media de la Chișinău, inclusiv cele plătite de europeni și americani să fie obiective, au titrat, precum că suma de 100 mln.€ este un ajutor pentru Moldova, iar banii vor ajunge în țara noastră până la finalul lunii mai.

Procedural, în urma adoptării propunerii de către Parlamentul European și Consiliul UE, Comisia va fi pregătită să plătească prima tranșă cât mai rapid posibil după adoptarea deciziei și după acordul privind un Memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. Cea de-a doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică anexate să fi fost puse în aplicare în timp util.

În ședință ordinară, Parlamentul UE a votat actul care acordă Moldovei o șansă de împrumut. Urmează Consiliul UE, în iunie

loading...

Comments are closed.